Rekordno hodočašće u Meksiku

M.L.

U glavni grad Meksika slilo se 10,6 miliona hodočasnika iz ove i drugih američkih zemalja na proslavu praznika Device Marije Gvadalupske
(foto, Crkva Svete Device Marije od Gvadalupe u Meksiko Sitiju je najposećenije katoličko svetilište na svetu, posle Vatikana, sa preko 20 miliona posetilaca godišnje. Kada je stara crkva postala opasna zbog trošnih temelјa, sagrađena je pored nje 1976. godine moderna struktura u obliku šatora, nazvana Nova bazilika koja može da primi do 10.000 lјudi i gde je preneta originalna slika Device Gvadalupe)

Rekordnih 10,6 miliona hodočasnika iz Meksika i drugih američkih zemalja stiglo je u glavni grad ove zemlje u okviru tradicionalnog hodočašća do bazilike Svete Device Marije Gvadalupske. To je, kako javlja AP, oko četiri miliona hodočasnika više nego na ovom svetom putu lane. Ovaj praznik pomenuo je ove godine i papa Franja.

papa-franja-sveta-devica-meksiko

Papa Franja je februara 2016. godine posetio Meksiko, i u bazilici Gospe od Gvadalupe ostao 20 minuta u tišini molitve ispred čudesne slike Device

Hodočašće, koje po masovnosti nema konkurenciju u svetu, stvara velike problema glavnom gradu koji broji oko 20 miliona stanovnika. Veliki broj hodočasnika spava u parkovima i po ulicama...  Uprkos tome, gradonačelnica Meksika Klaudija Šejnbaum (Claudia Sheinbaum), prva žena na ovoj funkciji, pozvala je sugrađane da budu obzirni i gostoprimljivi prema hodočasnicima. Mobilisane su, radi pomoći, hiljade policajaca iz drugih meksičkih gradova.

Ovim hodočašćem se evocira uspomena iz 1531. godine, kada se na mestu gde je sada bazilika, meksičkom pokrštenom indijancu Huanu (Juan) Diegu objavila nekoliko puta 12. i 13. decembra pre 487 godina Sveta Devica Marija. Prema njegovoj priči, koja je ostavila veliki utisak na njegove saplemenike i vernike, Devica Marija je imala tamnu kosu i indijanske crte lica. Govorila je na lokalnom indijanskom jeziku i od njega zatražila da prenese svojim starešinama da na tom mestu treba napravti  spomenik koji će štititi meksički narod.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...