NE MISLITE MNOGO NA SVOJ MOBILNI TELEFON

Izvor: The Economist

Lažno zračenje može da izazove stvaran bol

Da li mobilni telefoni izazivaju rak i dalje ostaje otvoreno pitanje. Međutim, neki korisnici ih optužuju i za izazivanje bola. Sve je više ljudi širom sveta koji tvrde da su elektrosenzitivni, drugim rečima da fizički reaguju na elektromagnetna polja koja okružuju mobilne telefone i druge savremene elektronske uređaje. I zaista, najmanje jedna zemlja, Švedska, je već priznala takvu osetljivost kao poremećaj i uložiće određena sredstva za zaštitu svojih stanovnika od elektronskog "smoga".

Problem je u tome što studije, koje su se bavile tvrdnjama elektrosenzitivnih osoba, dokazuju da se njihova sposobnost da odrede jesu li izložene stvarnom ili tobožnjem (umišljenom) električnom polju svode na puku slučajnost. Zato, ukoliko te osobe govore istinu o simptomima koje osećaju, uzrok tih simptoma treba potražiti negde drugde.Landgrebe


Mihael Landgrebe i Ulrih Frik sa univerziteta u Regensburgu u Nemačkoj, smatraju da je to "negde drugde" ljudski mozak. U radu, koji je nedavno predstavljen u londonskom Kraljevskom društvu, oni opisuju eksperiment koji, kako misle, dokazuje njihove tvrdnje.Frik


Landgrene i Frik su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu da bi odredili kako ljudski mozak reaguje na dva različita stimulusa. Grupi od trideset ispitanika, od kojih je polovina za sebe tvrdila da su elektrosenzitivni, rečeno je da će u skeneru biti podvrgnuti seriji testova u kojima će biti izloženi ili uticaju aktivnog mobilnog telefona ili toploti promenljive temperature koju emituje namenski uređaj. Taj uređaj je bio stvaran, dok je mobilni telefon, zapravo, bio maketa.

Tip stimulusa, bilo stvarna toplota ili tobožnje elektromagnetno zračenje, bio je predočavan ispitanicima pre svakog testa, a njihov zadatak je bio da ocene, na skali od 1 do 5, osećaj neprijatnosti. U slučaju toplote, opisi doživljenog osećaja su između grupa bili uporedivi. Međutim, kada je reč o izloženosti zračenju od lažnog telefona, samo su elektrosenzitivni prijavili i opisali bilo kakve senzacije - od peckanja do jakog bola. Štaviše, u toj grupi je i moždana aktivnost bila slična. Neki delovi mozga bi se aktivirali kao i u slučajevima izloženosti toploti.

Landgrene i Frik su izveli zaključak da je elektrosenzitivnost, umesto odgovora na elektromagnetni stimulus, zapravo slična nekim dobro poznatim psihosomatskim poremećajima, kao što su određeni tipovi tinitusa (šumovi u ušima bez odgovarajućeg spoljnog nadražaja) i hronični bol. Psihosomatski poremećaj je poremećaj u kojem su simptomi stvarni, ali ih indukuju kognitivne funkcije, kao što su stavovi prema nečemu, verovanja i očekivanja, a ne direktni spoljni stimulusi.

Paradoksalan rezultat eksperimenta je da mobilni telefoni zaista izazivaju bolove i patnju kod nekih osoba. Međutim, eksperimentom je utvrdjeno da elektromagnetno zračenje koje telefoni emituju s tim nema nikakve veze.


(preveo Milan Đukić)


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...