DA SAM SE VIŠE STARAO O SINU...

M.K.

Otac norveškog serijskog ubice Breivika, ugledni diplomata u penziji, oseća indirektnu krivicu za ono što je učinio sin koji je imao godinu dana kada su se roditelji razveli (foto: Anders Breivik na putu do suda)

Otac norveškog serijskog ubice Andersa Behringa Breivika oseća indirektnu sukrivicu za masakre kojer je sin počinio. Jens Breivik, 76-godišnji diplomata u penziji, koji sada živi u Francuskoj, izjavio je nemačkom magazinu Stern da se to krvoproliće možda ne bi dogodilo - da se o sinu više starao.

„Verovatno se sve to ne bi stalo da sam se o Andersu više starao“, rekao je Breivik senior.


Jens Breivik

Njegov sin, 32-godinji ekstremni desničar, aktivirao je 22. jula bombu koju je podmetnuo u centru Osla, od čega je poginulo osmoro ljudi, a potom je na nedalekom osrtrvu Utoya ubio vatrenim oružjem 69 mladih socijaldemokrata koji su tamo bili na letnjem logorovanju.

Breivikov otac je svog sina označio za „najgoreg teroristu posle II svetskog rata“. Navodno njih dvojica 15 godina nisu se videli. Poslednji put su razgovarali pre šest godina telefonom, priznao je Jens Breivik Sternu. No, sada bi hteo ga poseti u zatvoru....

„Hteo bih da ga pogledam u oči“, kaže i dodaje da sinu ne može oprostiti to što je učino.

Norveški mediji su već spekulisali o tome da bi skriveni psihički problemi ubice mogli imati uzrok u odvojenosti od oca. Jens Breivik je napustio porodicu kada je Anders imao samo godinu dana.

Ovaj bivši uspešni diplomata je nedavno novinarima rekao da bi njegov sin „pre trebalo da ubije samog sebe nego da ubija druge“.

Sam Anders Breivik se u svom tzv manifestu žali da je rastao u izrazito matrijarhalnoj sredini što ga je navodno „feminiziralo“. U tom tekstu čak govori i o opadanju uloge oca u zapadnoj Evropi. „Odsustvo oca stvorilo je društvo puno socijalno-patoloških pojava a nedostatak samopuzdanja od nas je načinio laki plen za neprijatelje“.

Sudski psihijatri su krajem novembra zaključili u svom izveštaju da Breivik nije bio uračunljiv prilikom atentata. Taj zaključak je izazvao velike sporove u Norveškoj tako da se još ne može smatrati konačnim. Ukoliko bi sud to usvojio, to znači da Breivik ne bi mogao da biti osuđen (gotovo je izvesno da bi dobio maksimalnu kaznu - 21 godinu zatvora) nego bi bio poslat na lečenje u psihijatrijskoj bolnici. Tamo bi mogao ostati do kraja života, ali nije isključeno da bi mogao biti otpušten posle izvesnog vremena, tj posle eventualnog izlečenja...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...