Današnje novine

AMERIČKI NOSAČ PREBAČEN BLIZU TAJVANA

Najavljene federalne otpužnice protiv policajaca koji su pre dve godine upali u stan i usmrtili Breonu Tejlor, izveštava Njujork tajms. Gorući problem u svetu – požari kao posledica poteza čoveka, objavljuje Gardijan. Skoplje šalje avione Kijevu, prenosi Ukrinform. Vašington premestio borbeni brod u vode blizu spornog ostrva, navodi RT. U Srbiji se obeležava 27. godišnjica „Oluje“, piše Politika
(ilustracija, Ministarstvo odbrane Severne Makedonije saopštilo je da je odlučilo da Ukrajini preda četiri Su-25 borbenih aviona, prenosi ukrajinska državna agencija Ukrinform)

OSVEŽENJE OD IDUĆE SEDMICE

Servisne vesti za 5. avgust 2022.
(Beograd, 04.08.2022 - letnji dan u Beogradu)

DA LI ĆE KINA ODGOVORITI NA PROVOKACIJE SAD

Konzervativni Kanzas glasao u odbranu prava na abortus, izveštava Njujork tajms. Deca u Britaniji na meti desničara preko interneta, prenosi Gardijan. Rusi likvidirali ukrajinske zatvorenike da bi sakrili dokaze o ratnim zločinima, piše Ukrinform. Malo je verovatno da Kina, nakon što je ispucala sva diplomatska sredstva, neće učiniti ništa posle posete Nensi Pelosi Tajvanu, navodi RT. „Potpisan Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC“, glavni je naslov na prvoj strani Politike. Pomoć za stan u Srbiji dobile samo četiri majke, objavljuje Danas
(ilustracija, Poseta Nensi Pelosi Tajvanu pokazala je da kineska diplomatija nema uticaja „i sada je sve moguće“, piše u RT)

TEMPERATURE VISOKE ZA AVGUST

Servisne vesti za 4. avgust 2022.
(ilustracija, Hans Kristijan Andersen svetsku slavu stekao je kao autor oko 200 kratkih pripovedaka, koje se smatraju najlepšim bajkama za decu, preminuo je na današnji dan 1875. godine)

NENSI PELOSI IPAK STIGLA NA TAJVAN, KINA PREDUZELA VOJNE VEŽBE

Američka zvaničnica došla u Tajpej uz „prezir Pekinga“ i podršku domaćina, piše Njujork tajms. Britanci ogorčeni višemilionskim zaradama energetskih firmi dok cene i dalje rastu, objavljuje Gardijan. Prvi brod sa ukrajinskim žitom stigao u Tursku, izveštava Ukrinform. Kina počela „ciljane vojne operacije“ u blizini ostrva, navodi RT. Pelosi ipak otišla, uprkos protivljenju Prekinga, prenosi Politika
(ilustracija, Britanska firma BP optužena je za „slobodno profitiranje“ nakon što je juče saopštila da se zarada utrostručila od aprila do juna na 8,5 milijardi funti, i to zbog povećanja cena, objavljuje Gardijan)

BEZ DUŽEG IZLAGANJA SUNCU

Servisne vesti za 3. avgust 2022.
(Bogota, 03.08.2022 - Talentovana mlada atletičarka Adriana Vilagoš prošle godine postala je Svetska juniorska šampionka u bacanju koplja, a ove godine nadmašila je svoj rezultat kada je njeno koplje letelo do neverovatnih 63.52 m u trećoj seriji Svestskog prvenstva u Kolumbiji)

GUTEREŠ: SVET NA KORAK OD NUKLEARNOG RATA

Američki dron usmrtio Ajmana al Zavahrija, vođu Al Kaide i glavnoosumnjičenog za napad na SAD 2001. godine, objavljuje Njujork tajms. „Lavice“ slavile u Londonu, prenosi Gardijan. Vašington odobrio novi vojni paket za Ukrajinu od 550 miliona dolara, izveštava Ukrinform. Generalni sekretar UN upozorio da je čovečanstvo u velikom riziku, piše RT. Računi za struju u Srbiji biće veći za 11,5 odsto, navodi Danas
(ilustracija, „Čovečanstvo je danas samo na korak zbog jednog nesporazuma ili pogrešne procene, od nuklearnog uništenja“, istakao je Gutereš, prenosi RT)

TOPAO LETNJI DAN

Servisne vesti za 2. avgust 2022.
(Beograd, 01.08.2022 - više od 150 trubača sviralo je u centru Beograda najavljujući predstojeći, 61. Dragačevski sabor trube u Guči - kolo na Trgu Republike)

Grenel: “Aljbin Kurti ponovo pokušava da smesti Srbiji, Stejt department to dopušta”

Bivši američki izaslanik za dijalog optužio Albina Kurtija da stvara nove tenzije, navodi RT. Na severu pokrajine juče popodne se čule sirene, piše Politika. Konstitutivna sednica Skupštine počinje danas, prenosi Danas. Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo vlasti u Srbiji i na Kosovu da ne preduzimaju dalje akcije, objavljuje Ukrinform. Engleska ženska fudbalska ekipa šampion Evrope, izveštava Gardijan
(ilustracija, „Ono što se događa na Balkanu nije Rusija. Ko vam ovo kaže, pokušava da vas izmanipuliše“, istakao je Ričard Grenel, prenosi RT)

I DALJE VISOKO UV ZRAČENJE

Servisne vesti za 1. avgust 2022.
(Beograd, 30.07.2022 - bara na gradilištu u Sremskoj ulici u Beogradu posle kiše)