PUTIN SUTRA U KINI, VAŠINGTON UPOZORAVA PEKING

D. Ćirović

Putin i Si istupiće zajedno protiv svetskog poretka koji predvode SAD, piše Vol strit džornal. U Gazi nema vode, hrane, lekova, ni toaleta, stoji u Gardijanu. Vašington upozorio Peking da ovako neće popraviti odnose sa Evropom, donosi Ukrinform. Ruski šef države ocenio da Zapad želi da zadrži dominaciju na štetu drugih, objavljuje RT. Izrael ne može da pobedi Hamas vojskom, izveštava Arab njuz. Sastanak dvojice lidera od strateškog značaja za čitav svet, navodi Global tajms
(ilustracija, Sve je dublji očaj u naseljima u Gazi, piše britanski Gardijan, jer nema vode, hrane, medicinske opreme ni toaleta)

Vladimir Putin i Si Đinping razmatraće načine da prikažu zajednički stav protiv svetskog poretka koji predvode SAD. U Gazi nema vode, hrane, lekova, ni toaleta. Vašington upozorio Peking da prestane da pomaže Moskvi, ako misli da popravi odnose sa Evropom. Ruski šef države ocenio da lideri sa Zapada žele da zadrže dominaciju na štetu drugih. SAD procenile da Izrael ne može da postigne vojnu pobedu nad Hamasom. Sastanak dvojice lidera je od strateškog značaja za čitav svet.

Wall-Street-Journal-15-05-s

Putin i Si protiv SAD

Kada ruski predsednik Vladimir Putin bude ove nedelje posetio kolegu Si Đinpinga u Pekingu, dvojica lidera će tražiti načine da prikažu svoj ujedinjeni stav protiv svetskog poretka koji predvode SAD, piše Vol strit džornal.

Advokat Donalda Trampa opisao je Majkla Koena, glavnog svedoka u slučaju podmićivanja, kao oportunistu koji je prešao od opsesivnosti da služi svom šefu do aktivnog učešća da ga strpa u zatvor, donosi takođe Vol strit džornal.

www.wsj.com

Guardian-15-05-s

Nema vode, hrane, toaleta

Sve je dublji očaj u naseljima u Gazi, piše britanski Gardijan, jer nema vode, hrane, medicinske opreme ni toaleta. Stotine novih šatora je niklo blizu Kan Junisa jer Palestinci beže od borbi u Rafi. U još jednoj vesti, list donosi i da su SAD preduzele korake da odobre paket oružja za Izrael od milijardu dolara.

SAD upozoravaju Gruziju da ne staje na stranu Moskve protiv Zapada, naslov je vesti na portalu Gardijana ovog jutra. Amerika pominje da bi njihovo finansiranje moglo da bude povučeno, dok se u Gruziji održavaju masovni prostesti izazvani zakonom „inspirisanim Kremljom“.

www.theguardian.com

Ukrinform-15-05-s

Vašington upozorava Kinu

Reakcija portparola Stejt departmenta na pitanje o putovanju Vladimira Putina u Kinu, bila je da SAD savetuju Kini da prestane da pomaže Rusiji u agresivnoj politici protiv Ukrajine, ako se Peking nada da poporavi produktivne odnose sa Evropom, objavljuje ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Šestomesečno kašnjenje, koliko je trebalo SAD da odluče da li će nastaviti da pomažu Ukrajini, kao i odlaganje slanja municije iz EU, moglo bi da dovede do velikih promena na svim linijama fronta i novih žrtava, kazao je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, piše Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-15-05-s

Zapad bi da zadrži dominaciju

Ruski predsednik najavio je svoju zvaničnu posetu Kini, hvaleći napore Moskve i Pekinga da izgrade „pravedan, multipolarni svetski poredak“, piše RT. Vladimir Putin je optužio lidere sa Zapada da pokušavaju da zadrže globalnu dominaciju, zanemarujući suverene interese drugih zemalja.

Izrael je prvi put izašao sa procenama žrtava u Gazi, tvrdeći da su cifre Hamasa lažne, piše RT. Zapadni Jerusalim navodi da je vojska postavila „novi zlatni standard“ za minimalizovanje štete za civile, te da je poginulo 14.000 terorista i oko 16.000 civila.

www.rt.com

Arab-News-15-05-s

Nema pobede nad Hamasom

Sjedinjene Države su juče rekle Izraelu da nikada neće postići punu vojnu pobedu nad Hamasom, dok tenkovi i vojnici ulaze dublje u Rafu na jugu Gaze, piše Arab njuz i podseća da će sud u Hagu do kraja nedelje raspravljati o predlogu Južnoafričke Republike za novim hitnim merama zbog napada na Rafu.

Britanija planira da ostvari 30 milijardi funti godišnje trgovine sa Saudijskom Arabijom do 2030, izjavio je zamenik premijera Oliver Dauden za Arab njuz.

www.arabnews.com

Global-Times-15-05-s

Sastanak od strateškog značaja

Na poziv kineskog predsednika, ruski šef države će posetiti Peking 16. i 17. maja, što stručnjaci tumače kao sastanak od strateškog značaja ne samo za dve velike sile, već i čitav svet koji je uzdrman turbulencijama i promenama, glavna je tema na prvoj strani Global tajmsa.

Kinesko Ministarstvo trgovine pozvalo je SAD da pothitno ukinu dodatne tarife na kineske proizvode, najavivši da će povući recipročne mere da odbrani svoje pravo, stoji u vrhu strane.

www.globaltimes.cn

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...