Tragovi "nedavno otekle" vode i život na Marsu

Stiv Konors

Naučnici su otkrili do sada najjače dokaze da tečna voda postoji na Marsuč čime se povećavaju šanse da na crvenoj planeti možda postoji jednostavna mikrobiološka forma života.

Zvaničnici agencija NASA su izjavili da se na satelistkim fotografijama kratera na Marsu vide neoborivi dokazi da je kroz njih u poslednjih sedam godina tekla voda. Dve fotografije istog kratera, jedna snimljena u avgustu 1999. godine i jedna u septembru 2006. godine, razlikuju se po pojavi neznatno osenčene "zakrpe" koja ima sva obeležja tragova vode koja izbija ispod površine Marsa i teče pod uglom od 30 stepeni.


"Ta zapažanja su najjači dokaz do sada da voda i dalje povremeno teče površinom Marsa, rekao je Majkl Mejer, vodeći istraživač programa za istraživanje Marsa.
Površina Marsa je prehladna da bi voda ostala u tečnom stanju dugo vremena pre zaleđivanja, ali uvek postoji mogućnost da tečna voda postoji ispod površine planete. Majkl Malin, jedan od naučnika uključenih u istraživanje, kaže da najnoviji snimci podržavaju ideju da voda povremeno izbija na površinu.
"Oblici tih naslaga odgovaraju onome što biste očekivali kada voda nosi sa sobom neki materijal. Na kraju padine su primećeni rukavci, kao i da je voda lako zaobilazila prepreke."
Kada je NASA objavila otkriće jaruga na Marsu 2000. godine, za koje se smatralo da potiču od tečne vode, drugi naučnici su bili skeptični i rekli da su jaruge možda nastale zbog "lavina" suve prašine. Međutim, profesor Kolin Pilinger rekao je juče da su najnovije fotografije impresivnije od svega viđenog do sada i da su to jaki dokazi da na Marsu ima vode koja teče. "Istraživači su na tragu nečega jako, jako velikog. Ako imate vodu u tečnom stanju, a ne samo led, počinjete da verujete da postoji i neki oblik života", rekao je on.
Najnovije fotografije snimio je specijalni fotoaparat visoke rezolucije na svemirskoj letelici Global Surveyor, koja je u orbiti Marsa i koja je slike vodenih nanosa snimila i 2004. i 2005. godine.
Na fotografijama se vide nanosi koji se prostiru na nekoliko stotina metara duž unutrašnje ivice kratera nastalog zbog udara ogromnog objekta pre mnogo godina, dovoljno snažnog da razbije površinu planete i omogući povremeni protok vode.
Doktor Malin kaže: "Ove sveže naslage ukazuju da na određenim mestima i u određenim vremenima Marsa kakvog ga mi znamo, voda u tečnom stanju izbija ispod površine i kratko teče duž nagiba. Postavlja se zato pitanje kako voda može da opstane u tečnom stanju ispod površine, na kojoj površini se prostire i da li postoji podzemno vlažno stanište prikladno za život. Buduće misije će nam možda dati odgovore na ta pitanja."


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...