Uoči stupanja na snagu zakona o obaveznoj vakcinaciji u Francuskoj: Vlada najavila skidanje maski, otvaranje diskoteka i vraćanje „u normalu“

Nataša Jokić, Strazbur

Ko se zarazi u Francuskoj dobiće potvrdu ekvivalentnu vakcinalnom pasošu, ali ko se zarazi u inostranstvu van EU – moraće ipak da se vakciniše!
(ilustracija, U četvrtak, 20. januara, Žan Kastek je najavio postepeno ukidanje ograničenja, po planu koji će se poštovati ukoliko epidemijska situacija to dozvoli)

Od ponedeljka 24. januara u Francuskoj stupa na snagu novi zakon o obaveznoj vakcinaciji, ali je vlada – kao da želi da olakša gutanje gorke pilule – požurila da sinoć najavi dobre vesti: Od 2. februara prestaće da važi obaveza nošenja maske u otvorenom prostoru i obaveza organizovanja rada preko interneta.

Vlada će, verovatno, u narednom periodu morati dekretima da precizira primenu zakona o vakcinalnom pasošu. Kako sada stvari stoje, kada se zarazimo u Francuskoj, laboratorija koja nas testira pošalje informaciju o pozitivnom nalazu zdravstvenom osiguranju koje nam pošalje potvrdu i kod - ekvivalentno vakcinalnom pasošu.

Ako se, međutim, neki francuski građanin zarazi kovidom u inostranstvu, van EU – on će ipak morati da se vakciniše da bi ušao u Francusku.

fra-premijer-ukidanje2-

Francuski premijer najavljuje ukidanje mera za vakcinisane ali oko četiri miliona (nevakcinisanih) od ukupno 67 miliona stanovnika Francuske od ponedeljka će morati da se podvrgnu režimu strogo ograničenog kretanja

Vakcinisani bez ograničenja, nevakcinisani – ni na posao

Ovdašnja uprava za zdravstvo potvrdila je za pariski Figaro da „zaražavanje kovidom-19 nije kontraindikacija za vakcinaciju. Ne postoji nikakva opasnost. Rizik od hiperreaktivnosti je marginalan. Ono što je važno to je da u takvom slučaju od vakcine zapravo nema koristi jer je imunitet zaraženog već bio stimulisan (zarazom).“

Na sinoć održanoj konferenciji za štampu premijer Žan Kasteks najavio je da će uskoro biti ukinuta ograničenja za sportske i kulturne  sale i događaje: Od 16. februara biće otvorene diskoteke, publika će ponovo dobiti pravo da stojeći prati koncerte u salama.

Oko četiri miliona od ukupno 67 miliona stanovnika Francuske od ponedeljka će morati da se podvrgnu režimu strogo ograničenog kretanja – neće imati pristup ni javnom prevozu, ni kulturnim ustanovama, ni restoranima i kafićima, ni profesionalnim seminarima i sajmovima.

Nevakcinisani neće moći da idu čak na posao, dok će vakcinisani moći da se vrate skoro normalnom životu bez maske, sa izlascima i okupljanjima.

Premijer Kasteks je juče objasnio da je upravo ustanovljavanje vakcinalnog pasoša – što faktički znači obaveznu vakcinaciju – omogućilo da se već početkom februara ukine većina ograničavajućih mera pod kojima stanovništvo Francuske živi već skoro dve godine.

Raste broj zaraženih ali i – antivaserska propaganda

U Francuskoj je povećan broj zaraženih i broj primljenih u bolnice zbog zaraze virusom kovid19. U isto vreme smanjuje se broj zaraženih primljenih na odelenja reanimacije – saopštile su juče zdravstvene vlasti. 

Sa protestima protivnika vakcinacije u poslednje vreme solidarišu se i mnogi vakcinisani građani jer smatraju da nije prihvatljivo da u Francuskoj republici postoje građani drugog reda i da je sloboda kretanja svima zagarantovana.

Antivakserska propaganda je dobila dodatni povod pa tako lažne informacije preplavljuju društvene mreže i medije.

Evropska agencija za lekove (EMA) morala je zato da demantuje vest da je njen stručnjak Marko Kavaleri izjavio kako navodno „ponovna vakcinisanja“ protiv kovida-19 mogu da oslabe imunitet. Agencija je precizirala da su Kavalerijeve reči pogrešno protumačene i da na osnovu postojećih podataka ne može da se tvrdi da učestala vakcinacija ima negativan uticaj na imunitet već da, štaviše, pre može da se kaže suprotno – da se vakcinacijama imunitet ojačava.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...