Francuska donela zakon o vakcinalnom pasošu: Vakcinacija obavezna i za strane sportiste „bez izuzetka“ i „do daljnjeg“

Nataša Jokić, Strazbur

Nevakcinisani građani izgubiće slobodu kretanja zagarantovanu ustavom, dok se ukazuje paradoksalno poklapanje interesa farmaceutske industrije i antivakserske propagande
(ilustracija, Francuski parlament: Predlog zakona kojim se utvrđuje propusnica za vakcinu definitivno je usvojen u nedelju 16. januara tokom konačnog glasanja)

Francuski parlament izglasao je juče uveče definitivnu verziju zakona o vakcinalnom pasošu kojim se faktički – iako ne i formalno – uvodi obavezna vakcinacija. Građanima starijim od 16 godina od sada neće biti dovoljna potvrda o negativnom rezultatu testa da bi se slobodno kretali već će im za to biti potrebna potvrda da su vakcinisani nekom od vakcina koje je priznala Evropska unija.

Francusko ministarstvo sporta protvrdilo je francuskom javnom radijskom servisu France info da neće biti izuzetaka od pravila i da  “nevakcinisani strani sportisti neće moći da učestvuju u takmičenjima koja se održavaju u Francuskoj do daljnjeg”.

To znači da će vakcinacija biti neformalno-pravno ali faktički obavezna u Francuskoj i da će nevakcinisani građani izgubiti slobodu kretanja zagarantovanu ustavom.

Stupanje na snagu novog zakona je pitanje dana.

fra-red-3-tes

Pred laboratorijama i apotekama u Francuskoj od jutra do večeri mogu se videte dugački redovi

Dugi redovi za testiranje

Vakcinalni pasoš biće neophodan za pristup barovima, restoranima, bioskopima, trgovinskim centrima većim od 20 hiljada kvadratnih metara, ali i za ulazak u javni prevoz – autobuse, tramvaje itd. vakcinalni pasoš biće uvođen postupno kod građana čija je kompletna vakcinacija u procesu.

Uvode se drakonske kazne za one koji koriste tuđi vakcinalni pasoš ili falsifikuju – tri godine zatvora i 45 hiljada evra. Novi zakon takođe kaže da falsifikatori mogu da izbegnu kazne ukoliko se u roku od 30 dana vakcinišu.

Takođe su predviđene kazne za preduzeća koja ne organizuju rad zaposlenih na distanci u slučaju kada je to realno moguće.

Građani koji su zaraženi kovidom moraju da se testiraju dok su bolesni da bi dobili potvrdu o pozitivnom rezultatu laboratorijskog testa. Informacija da su zaraženi automatski se uvodi u njihov dosije u zdravstvenom osiguranju koje im zatim izdaje potvrdu o imunizaciji sa kodom identičnim vakcinalnom kodu.

Zbog ovih pravila i masovne zaraze omikron sojem, pred laboratorijama i apotekama u Francuskoj od jutra do večeri mogu se videte dugački redovi uglavnom bolesnih građana koji - iako bi im najbolje bilo da ostanu kod kuće u toplom – moraju da čekaju po hladnoći da bi se testirali.

Zaposlenima su potrebni rezultati testa da bi mogli da opravdaju odsustvo, studentima da bi mogli da dokažu da zbog bolesti nisu mogli da dođu na predavanja.

Sve funkcioniše kao da lekari sa procenom simptoma, dijagnozom i ekskluzivnim pravom da odrede terapiju nisu više ni potrebni. Kao da ih sve više zamenjuje industrija bilo sa vakcinama, bilo sa testovima i to uprkos činjenici da su testovi najmanje 30 odsto pogrešni kada je reč o negativnim slučajevima.

Obavezna vakcina i dalje - dobrovoljna

Novi francuski zakon o obaveznoj vakcinaciji usvojen je po ubrzanoj proceduri posle samo 15 dana, ponekad usijane rasprave prvo u Parlamentu, koji je prvu verziju poslao Senatu, a zatim je u nedelju usvojio verziju koju mu je Senat vratio.

Čak i među pobornicima vakcinacije nema jedinstva po pitanju da li se obaveznom vakcinacijom gaze osnovna prava građana.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, panevropske organizacije koja okuplja 47 država članica i nadgleda poštovanje ljudskih prava i pravne države, u dva navrata se izjasnila protiv obavezne vakcinacije.  

Francuskoj, međutim, sa pravnog stanovišta nema šta da se prigovori jer će svaki vakcinisani građanin i dalje morati da potpiše da to dobrovoljno čini – dakle, na svoju odgovornost.

Novi zakon je tako sročen da mnogima liči na pravničku zamku poput onih čuvenih zamki za klijente koje banke štampaju najsitnijim slovima u ugovorima o kreditu. Ovo je doprinelo stvaranju atmosfere nepoverenja o čemu je svedočila i burna debata u francuskom parlamentu. Protiv obavezne vakcinacije nisu samo protivnici vakcina već i mnogi pobornici vakcinacije.

Francuski javni radijski servis preneo je da je Žan Lik Melanšon, lider levičarske stranke Nepokorna Francuska sakupio 60 poslaničkih potpisa neophodnih da se sazove ustavni Savet koji će proceniti ustavnost teksta novog zakona.

Melanšon i takozvana levica na levici od početka epidemije zagovarali su obaveznu vakcinaciju ali pod uslovom da vakcina prestane da bude privatno vlasništvo već da se proglasi opštim dobrom čovečanstva što znači da se nacionalizuje na planetarnom nivou.

fra-melanson-

Nant, 16.01.2022 - predsednički kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon u kampanji za predsedničke izbore u Francuskoj

Nepotpuna vakcinacija produžava epidemiju

Jedino bi pravo svih država da proizvode vakcine bez plaćanja prava na patent omogućilo vakcinaciju preko 90 odsto čovečanstva i iskorenjivanje pandemije kako je to bio slučaj sa difetrijom, velikim boginjama, poliom itd. – smatraju zagovornici proglašavanja vakcine opštim dobrom.

Oni upozoravaju da vakcinacija u okviru pojedinih država nije dovoljna. Iako je masivna, što donosi kolosalnu dobit proizvođačima, ako je  niža od 90 odsto  – ona je nedovoljna da se spreči dalje širenje virusne infekcije.

Ovakva situacija samo održava epidemiju i podstiče nove mutacije virusa. Tako paradoksalno antivakserski pokreti čine upravo ono što odgovara interesima akcionara farmaceutske industrije.

Sažeto rečeno, novim zakonom nevakcinisani građani gube slobodu kretanja zagarantovanu ustavom dok se istovremeno ukazuje paradoksalno poklapanje interesa farmaceutske industrije i antivakserske propagande

Prema nalazima epidemiologa pariskog Instuta Paster zabeleženi su prvi znaci jenjavanja epidemije zaraznim sojem omikron. Ovaj soj, prema zvaničnim podacima, nije doveo do prevelikog opterećenja bolnica, a većina obolelih nije imala znakove teške kliničke slike.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...