Posle debate o vakcinalnom pasošu u francuskom parlamentu: Na desetine poslanika dobilo pretnje smrću

Nataša Jokić, Strazbur

Tri meseca uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora, Makron uličnim rečnikom preti nevakcinisanim građanima; premijer Kasteks uverava da će građani sa vakcinalnim pasošem - iako zaraženi - moći da uđu u voz, dok će nevakcinisanima – iako nisu zaraženi - to biti zabranjeno!
(ilustracija, Red je beskrajan 4. januara 2022. godine ispred ove pariske laboratorije za testiranje na korona virus. REUTERS)

Iako u Francuskoj samo 4 odsto od ukupno 67 miliona stanovnika odbija da se vakciniše, postaje sve očiglednije da su se radikalni politički elementi različitih orjentacija ubacili u kolone onih koji protestuju protiv vakcinacije i uvođenja vakcinalnog pasoša.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je od 1. januara anonimne pretnje smrću dobilo 60 demokratski izabranih predstavnika naroda (poslanici, senatori, predsednici opština i lokalnih samouprava itd.)

Političari otežavaju život

Mediji kao primer prenose da je Jael Bron Pive (Yaël Braun-Pivet), članica vladajuće Makronove partije, većinske u Parlamentu, i predsednica parlamentarnog odbora za zakonodavstvo, dobila ovih dana preteću poruku u kojoj se kaže: „Plamen - dok spavaš uvek dobro gledaj oko sebe. Tvoj ološ će takođe dobiti svoje.“

Jedan drugi poslanik iz većinske grupe u parlamentu kreće se pod policijskom pratnjom od kada je učestvovao u raspravi o vakcinalnom pasošu: „Ozbiljno mislim da ti odsečem glavu“, glasila je poruka koju je dobio. 

Samo tri meseca uoči predsedničkih i poslaničkih izbora u Francuskoj, epidemija je postala politička tema koja doprinosi opštem lošem raspoloženju. Tako je poslanik krajnje desne orjentacije Gijom Peltie povodom pretnji svojim kolegama upozorio da su za to odgovorni i političari.

Ovo je bila aluzija na nedavnu izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je u jednom intervjuu poručio da će koliko god može raditi na tome da zakomplikuje život nevakcinisanim građanima, upotrebivši pri tom vulgaran izraz koji nije za novinarsko citiranje i koji je šokirao javnost.

Postavilo se pitanje nije li posao predsednika Republike da štiti slovo ustava i radi u interesu svih građana umesto samo nekih građana? Ovo tim pre što 40 odsto nevakcinisanih nisu „antivakseri“ već ljudi koji žive u zabačenim područjima i vakcinacija im nije dostupna.

Izvori i mediji bliski Makronu pokušavaju sada da ublaže efekat predsedničke retorike, tvrdeći da je ona znak odlučnosti i spontanosti.

fra-test-2

Red ispred apoteke za obavljanje testova u Nantu, 8. januar 2022.

Obavezna vakcinaciju gubi smisao?

Novi zakon o vakcinalnom pasošu već je izglasan u Parlamentu, ali da bi stupio na snagu mora da ga potvrdi i Senat.

Kada zakon o vakcinalnom pasošu  stupi na snagu građanima više neće biti dovoljna potvrda da su nezaraženi da bi mogli slobodno da se kreću. Moraće svi da budu vakcinisani ili će faktički biti prinuđeni na izolaciju.

Reč je, zapravo, o obaveznoj vakcinaciji koja to nije - samo formalno, jer će građani ipak i dalje morati da potpisuju da se dobrovoljno vakcinišu.

Činjenica da se sojem omikron zaražavaju i uredno vakcinisani, kao i da zaraza ovim sojem ne povećava broj prijema u bolnice – ne idu na ruku Makronovoj strategiji nastavka masovne vakcinacije.

Portparol francuske vlade Gabriel Atal potvrdio je juče da je epidemija sojem omikron „talas koji je nemoguće zaustaviti“. Izneo je podatak da je od ukupnog broja zaraženih njih devet desetina ima soj omikron.

„Soj delta još uvek se drži“ i njime je zaraženo 65 odsto pacijenata koji su primeljeni su na odelenja reanimacije i kod kojih se stanje komplikovalo.

Francuska polako kao da sve dublje uranja u atmosferu haosa pojačanu predizbornim – ponekad histeričnim – izjavama poput one Makronove  o otežavanju života nevakcinisanim građanima.

Vlada je obavezala preduzeća da ponovo uvedu rad preko interneta gde god je to moguće bar tri dana u nedelji. Vozne i druge transportne linije se privremeno ukidaju ili zato što je osoblje zaraženo ili zato što su potpuno nerentabilne zbog smanjenja broja putnika koji rade od kuće.

Svi na ivici nerava

Danas će štrajkovati više od dve trećine nastavnika u osnovnim i srednjim školama koji više ne mogu da izdrže presiju i svakodnevno menjanje pravila sve omraženijeg ministra prosvete čiju ostavku traže.

Pored nastavnika ozlojeđeni su i roditelji đaka. Obavezni su da tri dana uzastopce testiraju decu pre nego što ih dovedu u školu ukoliko je otkriven pozitivan slučaj u razredu. Ukoliko je dete zaraženo treba se snaći gde da ga ostave i kome.

Nastavnici takođe, stalno moraju da se testiraju.

Pred laboratorijama i apotekama vide se dugački redovi i svi su na ivici nerava, tim pre što ne vide smisao pravila o testiranju jer soj omikron u ogromnom broju slučajeva izaziva nešto što liči na slabiji grip.

Istovremeno, dosadašnja formula vlade da su za širenje zaraze krivi nevakcinisani građani više nije uverljiva zbog toga što je očigledno da i vakcinisai prenose zarazu. Osim toga, vakcina ne sprečava zaražavanje iako je generalno prihvaćeno da štiti od težih oblika bolesti.

Francuska vlada i pored svega ostaje pri strategiji faktički obavezne vakcinacije s vakcinalnim pasošem i ne obazire se na informacije da je Španija četvrtu dozu proglasila neobaveznom ili da je Izrael ukinuo četvrtu dozu.

Stvari su toliko zamršene da se i predsednik francuske vlade Žan Kasteks zapleo u sopstvenu retoriku ovih dana prilikom jednog intervjua. Odgovarajući na pitanje novinara rekao je da će, po stupanju na snagu novog zakona, u voz moći da uđe građanin koji ima vakcinalni pasoš i zaražen je. Zauzvrat, ulazak u isti voz biće zabranjen građaninu koji nema vakcinalni pasoš i NIJE zaražen.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...