Kvebek uvodi porez za one koji odbijaju vakcinaciju protiv kovida 19

M. L.

U Kvebeku su od 30. decembra lane uvedene oštre mere, kao što su zabrana izlaženja izvan stana od 22 do 5 sati
(ilustracija, Žena prolazi pored zatvorene prodavnice u tržnom centru u Montrealu, u nedelju, 2. januara 2022, dok se pandemija kovid-19 nastavlja u Kanadi. Neke mere koje je uvela vlada Kvebeka, uključujući zatvaranje prodavnica, stupile su na snagu 11. januara kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja virusa u pokrajini (Graham Hughes / Kanadska štampa preko AP)

Kanadska frankofona provincija Kvebek koja je, inače, teško pogođena epidemijom korona virusa, namerava da uskoro uvede novu poresku obavezu pod imenom "zdravstveni porez". Taj porez, kako javlja AFP,  predviđen je samo za osobe koje izričito odbijaju da se vakcinišu protiv kovida 19.

Ova mera se donosi jer, kako je obrazložio kvebečki premijer Fransoa Lego (Francois Legault), ovi ljudi izazivaju znatan poreski teret svojim sugrađanima. Ova mera se neće odnositi samo na one koji se iz raznih zdravstvenih razloga ne mogu vakcinisati.

kvebek-prot

Demonstracije protiv mera vlade Kvebeka za suzbijanje širenja kovid-19 u Montrealu 8. januara

"Deset posto stanovnika, koji do sada nisu primili ni jednu dozu ove vakcine, ne smeju nanositi štetu ostatku od 90 posto ljudi", istakao je ovim povodom Lego i dodao da oni čine čine čak polovinu svih slučajeva oboljenja od koronavirusa koji su na jedinicama intenzivne nege. On je u tom kontekstu dodao da bi taj porez morao da bude "adekvatno visok".

U ovoj osmomilionskoj provinciji u bolnicama je trenutno 2.742 obolelih od koronavirusa, od koji je 225 na jedinicama intenzivne nege.

U Kvebeku su od 30. decembra lane uvedene oštre mere, kao što su zabrana izlaženja izvan stana od 22 do 5 sati, i potpuna zabrana svake privatne akcije u javnosti. U Kvebeku se, inače, već traži potvrda o vakcinaciji za ulazak u zdravstvene ustanove, barove, pozorišta  i pokrivene sportske objekte.

Poslednja tri dana je u ovoj provnciji već izrazito porastao interes za vakcinaciju jer je vlada saopštila da će od od 18. januara u državnim prodavnicama alokhola i marihuane moći da kupuju samo vakcinisani od kovida 19. Ministar zdravlja Kristijan Dibe (Christian Dube) je na tviteru napisao da je broj zakazanih vakcinacija protiv koronavirusa odmah posle objavljianja ove mere porastao za četvrtinu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...