Pored soja delta, Francuska suočena i sa munjevitim širenjem soja omikron: Masovna bolovanja mogla bi da paralizuju ekonomiju?

Nataša Jokić, Strazbur

„Umnožavanje odsustva zbog bolovanja može da onemogući organizaciju izvesnih ključnih javnih službi među kojima je distribucija hrane, bezbednost, energija, prevoz, komunikacija i zdravstvo“, piše u zaključku francuskog Saveta za bezbednost koji je sinoć zasedao sa premijerom Žanom Kasteksom
(ilustracija, Francuski premijer Kaseks, levo, i ministra zdravlja Veran govore o antikovid merama)

Ukoliko zaražni virusom kovid-19 u Francuskoj i dalje budu morali da provedu 7 do 17 dana u izolaciji – ova će zemlja za desetak dana dospeti u društveni haos, a njena ekonomija biće paralisana.

Juče je broj registrovanih zaraženih u toku jednog dana, prešao simboličnih sto hiljada. Početkom januara u Francuskoj će biti oko 250 hiljada kontaminiranih omikron sojem. To znači da bi u januaru u izolaciji moglo da se nađe više miliona francuskih građana.

Francuska je zemlja od 67 miliona stanovnika. Ukoliko bi polovina njih bila zaražena - broj komplikovanih slučajeva u apsolutnim brojevima biće dovoljan da se parališe državni bolnički sistem koji je već sada iscrpljen i bez dovoljno osoblja.

„Umnožavanje odsustva zbog bolovanja može da onemogući organizaciju izvesnih ključnih javnih službi, među kojima su distribucija hrane, bezbednost, energija, prevoz, komunikacija i zdravstvo“, piše u zaključku francuskog Saveta za bezbednost koji je sinoć zasedao sa premijerom Žanom Kasteksom.

„Film bez kraja“: Skraćivanje karantina, sa zarazom na posao...

Koliko će koštati sva ta bolovanja? Kako će funkcionisati zemlja? Ko će voziti metro, ko vozove i avione, kako će raditi policija, kako hitna pomoć i bolnice, škole itd.

Na ova pitanja francuski premijer Žan Kasteks na sinoćnoj konferenciji za novinare nije mogao precizno da odgovori. Dao je do znanja da će vlada do petka odlučiti da li može da se skrati vremenski period koji zaraženi, makar bili i bez simptoma, moraju da provedu u izolaciji.

Može se očekivati da će zaposleni u nekim javnim službama koji imaju pozitivan test ali nemaju simptome - možda biti pozvani da rade kako se to već dešavalo u bolnicama u jeku epidemije.

Ministar zdravlja Olivie Veran rekao je da se soj omikron, sudeći po iskustvu Velike Britanije i Južne Afrike, “tako munjevito širi da nijedna mera očigledno ne pomaže”. Dobra vest je da ovaj soj najčešće ne izaziva težak oblik obolenja.  

“Da, sve ovo liči na film koji nema kraja”, uzdahnuo je francuski premijer Kasteks pred novinarima, dodavši da je Francuska ipak jedna od zemalja sa najvišom stopom vakcinacije u svetu i da je zbog toga njena situacija bolja.

On je konstatovao da Francuska ima dvostruku epidemiju - sojem delta i sojem omikron i da „u svakom slučaju, ključ strategije borbe protiv zaraze ostaje vakcinacija jer ona štiti od teških oblika infekcije virusom kovid 19“.

Obavezna vakcinacija i kontrola ličnih dokumenata

Vlada je sinoć po hitnom postupku usvojila tekst predloga novog zakona kojim se ukida zdravstveni pasoš i uvodi vakcinalni pasoš. To faktički znači da će „na mala vrata“ biti uvedena obavezna vakcinacija jer potvrda o negativnom testu neće više biti dovoljna za slobodno kretanje, ulazak u kulturne ustanove, restorane i javni prevoz.

U tekstu zakona se predlaže i da lica koja kontrolišu zdravstvene pasoše dobiju pravo da kontrolišu i lična dokumenta što je po zakonu do sada mogla da radi samo policija.

Premijer Kasteks je nagovestio ovu mogućnost „samo ako postoji ozbiljna sumnja“ da neko koristi falsifikovan ili tuđ zdravstveni pasoš. Mesecima se čuju brojne kritike i upzorenja upućena vladi da bi ovakva mera omogućila masovnu krađu i zloupotrebu ličnih podataka.

Već od danas ovaj tekst novog zakona biće razmatran na parlamentarnim odborima da bi zatim, kako se očekuje, do 15 januara, posle debate, bio usvojen u Parlamentu i u Senatu.

Samo politički skupovi bez ograničenja

Uprkos eksploziji broja zaraženih, francuska vlada ipak nije uvela policijski čas uoči Nove godine što znači da će restorani i kafei biti otvoreni. Jedino će biti zabranjeno služenje za šankom. Ova vest je sinoć obradovala ugostitelje koji su strahovali od mogućeg uvođenja policijskog časa.

Diskoteke za sada ostaju zatvorene.  

Prema službenim podacima u bolnicama se zbog zaraze kovidom-19 nalazi 17 hiljada pacijenata. Raste i broj primljenih u odelenja intenzivne nege koji je premašio tri hiljade. Do sada je ukupno od posledica zaraze kovidom-19 preminulo 122 hiljade ljudi.

Vlada je odlučila i da se od sada omogući druga i treća vakcinacija, tri meseca nakon prethodne.

Za masovna sportska i kulturna okupljanja uvedeno je novo ograničenje: Do dve hiljade ljudi u zatvorenom prostoru i do pet hiljada na otvorenom.

Na koncertima publika neće imati pravo da stoji već samo da sedi.

Ova ograničenja, međutim, neće važiti za politička predizborna okupljanja.

Vlada je naložila da sva preduzeća - čija aktivnost to dozvoljava – omoguće zaposlenima rad preko interneta bar tri dana u nedelji.

Škole će primiti đake već 3. januara i radiće normalno, s obzirom na upozorenja dečjih psihologa da nastava on lajn ima jako loše posledice na decu.

Ostaje i obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom u gradskim središtima.

“Slavimo umereno, bez velikih slavlja i večera, provetravajmo prostorije, testirajmo se“, poručio je francuski premijer građanima.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...