Francuska vlada najavila obaveznu vakcinaciju: Zdravstveni pasoš postaće vakcinalni

Nataša Jokić, Strazbur

Ako parlament u januaru odobri vladin predlog zakona o vakcinalnom pasošu to znači da će jedino potvrda o vakcinaciji, a ne više o negativnom testu, biti uslov za slobodno kretanje građana. Putnici iz zemalja van EU moraće da pokažu negativni test (24 sata) čak i ako su vakcinisani. Od subote prekid slobodnog kretanja sa Velikom Britanijom
(ilustracija, Biće sve teže preći francusku granicu)

Francuski premijer Žan Kasteks najavio je da će od januara takozvani zdravstveni pasoši postati vakcinalni. To znači uvođenje obavezne vakcinacije u faktičkom, iako ne i u formalno pravnom smislu.

Vlada namerava da uvede pravilo po kome će jedino potvrda o vakcinaciji, a ne više o negativnom testu, biti uslov za slobodno kretanje građana. Francuska vlada će u parlamentu predložiti zakon o vakcinalnim pasošima već 5. januara posle čega će o njemu glasati i Senat.

fra-zan-kasteks-

Žan Kasteks

Očekuje se burna rasprava u Parlamentu

Kasteks je obrazložio odluku vlade da predloži ustanovljavanje vakcinalnog pasoša time što, kako je rekao “nema smisla” da nevakcinisana manjina dovodi u pitanje zdravlje i život većine. Zbog podeljenih mišljenja očekuje se eksplozivna i možda dugotrajna rasprava.

Ukoliko zakon o vakcinalnim pasošima stupi na snagu, oko šest miliona nevakcinisanih građana - od ukupno 67 miliona stanovnika Francuske - imaće vrlo ograničeno pravo kretanja.

Premijer Francuske Žan Kasteks je rekao da je peti talas zaraze varijantom delta virusa kovid19 već uveliko u toku, da u bolnicama vlada napetost zbog povećanog broja pacijenata i da se broj zaraženih sojem omikron udvostručuje svaka dva do tri dana.

Francuski premijer je pozvao građane da se u toku predostojećeg božićnog i novogodišnjeg praznika ne okupljaju u velikom broju jer, kako je rekao, “što nas je manje - manji je i rizik od zaražavanja”. Dodao je da će biti zabranjena skupovi i vatromet na javnim mestima i podsetio da su diskoteke već zatvorene.

fra-engl-granica

Obavezni testovi na virus

Francuska vlada prethodno je najavila i ograničavanje slobodnog kretanja sa Velikom Britanijom. Od danas su zabranjena sva profesionalna i turistička putovanja iz Francuske u Veliku Britaniju i obrnuto  - iz Velike Britanije u Francusku. Putnici će moći da prelaze granicu između dve zemlje samo ako francuskim pograničnim kontrolama pokažu dokaz da je reč o „izuzetnom slučaju“ koji ih obavezuje da putuju.

Pri tome će, bilo da su vakcinisani ili nevakcinisani, morati da pokažu negativni test, star najviše 24 sata. Putnici iz Velike Britanije koji žele da uđu u Francusku moraće da se registruju pre polaska na put i dostave adresu boravka u Francuskoj. Na osnovu toga, nadležna prefektura će im dostaviti mesto njihovog boravka u izlolaciji koja će moći da bude ukinuta posle 48 sati ukoliko rezultati testa budu negativni.

Suočena sa brzim širenjem soja omikron virusa kovid-19, Francuska je početkom decembra za sve putnike koji dolaze iz zemalja van EU uvela obavezu posedovanja negativnog testa starog najviše 24 sata. Kada je reč o putnicima iz država EU negativni test moraće da pokažu samo oni koji su nevakcinisani. 

Predsednik Makron izjavio je u četvrtak uveče, po završetku samita EU, da smatra da se treba ponašati „evropski“ i da vakcinisanim putnicima unutar EU ne bi trebalo tražiti i potvrdu o negativnom testu.

Neke zemlje Unije kao Italija, Irska, Portugal i Grčka već su, međutim, uvele pravilo po kome i vakicnisani i nevakcinisani putnici unutar evrounijskog prostora moraju da pokažu potvrdu o negativnom testu prilikom ulaska na njihovu teritoriju.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...