Kina daruje Africi milijardu vakcina protiv omikrona

M.L.

Zemljama Afrike Kina je već darovala oko 200 miliona doza vakcina protiv kovida 19
(Kineski predsednik Si Đinping govori putem video linka na otvaranju Foruma o kinesko-afričkoj saradnji, 29.11.2021. Reuters)

Kineski predsednik i generalni sekretar Komunističke partije Si Đinping obećao je juče da će afričkim zemljama isporučiti besplatno novih milijardu vakcina protiv nove verzije koronavirusa omikron. On je to, kako javlja AFP, saopštio na video-samitu Kine i afričkih zemalja u okolini senegalskog glavnog grada Dakar. Afričkim vladama darovaće se iz Kine direktno 600 miliona doza vakcina protiv covida 19 kao i 400 miliona posredstvom drugih načina, kao što su, na primer, investicije u proizvodnju vakcina.

"Moramo zajedno nastaviti borbu protiv korona virusa", izjavio je kineski lider i istakao da se moraju što pre ukloniti razlike između nivoa vakcinisanosti u raznim delovima sveta.

Afričke zemlje imaju mnogo nižu stopu vakcinisanosti protiv korona virusa nego drugi delovi sveta. S obzirom da nemaju svoje kapacitete za proizvodnju, ove zemlje moraju se oslanjati na vakcine darovane iz inostranstva.

Kina je već zemljama Afrike darovala oko 200 miliona doza vakcina protiv kovida 19. Nove isporuke Pekinga se najavljuju u vreme velikih strahovanja izazvanih pojavom omikrona, tojest nove verzije korona virusa koja se širi iz regiona Južne Afrike.

Ovaj forum saradnje Kine i afričkih zemalja održava se u senegalskm gradu Diamniado. Kina je, inače, najveći ekonomski partner Afrike, a prema Si Đinpingu, saradnja će se ubuduće usmeravati u oblasti kao što su digitalne inovacije i takozvani zeleni razvoj.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...