Peti talas zaraze kovidom-19 u Francuskoj: Nevakcinisani pod pritiskom

Nataša Jokić, Strazbur

Od polovine januara važenje testa biće svedeno na samo 24 sata. Vakcinalni „pasoš“ biće „dezaktiviran“ sedam meseci posle primanja poslednje vakcine
(ilustracija, Arno Fontane, epidemiolog u Institutu Paster)

U Francuskoj neće biti ni zaključavanja, ni policijskog časa, ni zatvaranja trgovina, ni ograničenja kretanja – ali će od 15. januara sva punoletna lica morati da imaju zdravstvenu propusnicu sa negativnim testom ili potvrdu o vakcini. Važenje testa biće svedeno na samo 24 sata. Vakcinalni „pasoš“ biće „dezaktiviran“ sedam meseci posle primanja poslednje vakcine.

Ovo je juče na konferenciji za štampu izneo francuski ministar zdravlja Olivie Veran, reagujući na porast broja zaraženih virusom kovid-19. On je, između ostalog, najavio da će kampanja re-vakcinacije početi sutra (u subotu) i da će svi odrasli koji su poslednji put vakcinisani pre najmanje 5 meseci moći da dobiju novu dozu.

fra-Olivier-Veran

Olivije Veran nastupio je u 20-časova na Tv F1, 25. novembra 2021.

Novi soj širi se od oktobra

Nošenje maski će ponovo postati obavezno u zatvorenim prostorima, uključujući i škole.

U osnovnim školama neće više biti „sistematskog zatvaranja“ razreda čim se detektuje jedan slučaj zaraze. Đaci će sistematski biti testirani i samo oni koji su negativni moći će da prate nastavu.

Za samo nekoliko sati posle najave ministra zdravlja, preko interneta se za vakcinaciju prijavilo više od pola miliona ljudi.

Zdravstvene vlasti potvrdile su da se, počev od oktobra meseca, Francuskom ubrzano širi peti talas zaraze sojem delta virusa kovid – 19 i da je dostigao 213 slučajeva na 100 hiljada stanovnika.

U Francuskoj je dve vakcine primilo skoro 76 odsto stanovnka. Kako lekari objašnjavaju, ovako visoka stopa imunizacije amortizovala je udar zaraze i smanjila smrtne ishode u odnosu na isto doba prošle godine.

Ubrzano zaražavanje

U Francuskoj soj delta je zarazniji od drugih sojeva kovida-19 i kruži Evropom još od proleća – rekao je novinarima Arno Fontane (Arnaud Fontanet), epidemiolog u Institutu Paster (Institut Pasteur) i član Zdravstvenog saveta. On je dodao da se u Francuskoj za samo nedelju dana zaraza udvostručila.

Porast zaraze objasnio je, pre svega, zimskim vremenom, kada ljudi više borave u zatvorenim prostorima što olakšava širenje bolesti i opravdava obavezno nošenje maski.

Drugi uzrok širenja novoj soja virusa je postupno smanjivanje imunteta kod osoba koje su se vakcinisale pre pet i više meseci, a osetljive su i pate od raznih obolenja.

arno-epidemiolog

Arno Fontane: u Francuskoj, za samo nedelju dana, zaraza se udvostručila

Dovoljno nevakcinisanih za nastavak širenja zaraze

„Šest meseci posle druge doze vaša je zaštita smanjena za 50 odsto dok je u periodu neposredno posle vakcinacije bila 90 odsto“, upozorio je Fontane. On je rekao da „vakcina ne štiti potpuno od zaraze“ ali značajno povećava mogućnost da zaraženi izbegne komplikacije i bolnicu. 

I zravstvene vlasti su upozorile da postoje slučajevi zaražavanja vakcinisanih čiji je imunitet oslabio.

Iako je u Francuskoj od ukupno 67 miliona stanovnika vakcinu dobilo njih više od 50 miliona, francuske zdravstvene vlasti su zabrinute jer šest miliona stanovnika nije vakcinisano.

Među građanima starijim od 80 godina njih 13 odsto nije dobilo nijednu vakcinu. Trećinu nevakcinisanih čine mlađi od 30 godina.

Uprkos tome što Francuska ima proporcionalno znatno više vakcinisanih nego Nemačka, Austrija i drugi susedi, postoji strah da bi šest miliona nezaštićenih moglo da predstavlja dovoljno snažan rezervoar za nastavak zaraze.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...