SZO: Korona popušta u celom svetu, osim u Evropi

M.L.

U Evropi, koja obuhvata 53 zemlje, među njima i bivše republike SSSR-a, prosečno je dnevno rastao broj zaraženih za oko sedam posto
(ilustracija, Mesto za testiranje u Nemačkoj. Evropa i SAD zamenile su mesta: u septembru je epidedmija rasla u Americi a smanivala se u Evropi, a sada je Evropa ponovo epicentar kovida 19 i pretiče SAD po rastu brojeva obolelih - izvor CNN)

Broj umrlih od zaraze koronavirusom porastao je u Evropi prošle sedmice za još deset posto. Evropa je sada jedini region u svetu u kome i dalje raste broj zaraženih i umrlih, ističe u svom najnovijem izveštaju, objavljenom u sredu 10. novembra, Svetska zdravstvena organizacija (SZO - WHO).

Porast broja zaraženih i umrlih u Evropi nastavlja se već šest sedmica uzastopno. U Evropi, koja obuhvata 53 zemlje, među njima i bivše republike SSSR-a, prosečno je dnevno rastao broj zaraženih za oko sedam posto, a u čak 42 posto zemalja i za preko 10 posto. U svetu u celini porastao je broj zaraženih za 3,1 milion slučajeva, od toga 1,9 milion u Evropi. Najviše novozaraženih se beleži u Sjedinjenim Državama, Rusiji, Britaniji, Turskoj i Nemačkoj. Broj smrtnih slučajava pao je u celom svetu, izuzev u Evropi, za četiri posto.

U obe Amerike pao je broj novozaraženih za oko pet posto, najviše u Sjedinjenim Državama. Istovremeno, u južnoj Aziji i Africi pao je broj umrlih za trećinu, mada u tamošnjim zemljama nemaju dovoljno vakcina.

Farmaceutska kompanija Fajzer (Pfizer) zatražila je od američkog Zavoda za kontrolu hrane i lekova da usvoji treću, pojačanu dozu vakcine protiv kovida 19 za sve odrasle. SZO je istovremeno pozvala sve zemlje da bar do kraja godine ne daju treću dozu. Dosad  je, inače, u čak 60 zemalja sveta davana treća doza. 

Šef evropske sekcije SZO Hans Kluge je prošle sedmice već upozoravao da je"Evropa opet u centru  pandemije" kao i da bi širenje koronavirusa u njoj bi mogla dovesti do još pola miliona mrtvih od ove zarazne bolesti.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...