Optužen pred sudom lekarske komore u Bordou: Dr Rault i dalje brani terapiju hidroksihlorokinom

Nataša Jokić, Strazbur

„Ovo je proces uspehu“, branio se dr Rault dodajući da je primio više od 600 hiljada pacijenata i da se na terapiju „nisu žalili pacijenti, već lekari“
(ilusttracija, Profesor Didije Rault na ulazu u lekarsku komoru u Bordou u petak 5. juna)

Profesor Didie Rault (Didier Raoult), penzionisani direktor Univerzitetskog instituta iz Marseja, koji i dalje tvrdi da je terapija hidroksiholorokinom u ranoj fazi zaraze kovidom dala dobre rezultate, našao se u petak pred sudom lekarske komore u Bordou jer su ga njegove optužile za „šarlatanizam“.

Hidroksihlorokin je stari lek protiv malarije koji nikom ne donosi dobit kao svi lekovi koji su na tržištu duže od 20 godina. Dr Rault je uvek tvrdio da je terapija ovim lekom sprovođena pod uticajem velikih farmaceutskih grupa. Tvrdio je da su dobijani nezadovoljavajući rezultati jer hidroksihlorokin nije davan u ranoj fazi bolesti – kako je propisivao njegov protokol - već samo u odmakloj fazi, kada su pacijenti već bili u bolnicama.

Lekarska optužnica

Pred sudom lekarske komore u Bordou dr Raulta u petak je sačekalo nekoliko desetina demonstranata koji su došli da mu pruže podršku noseći transparente „Rault naše svetlo u mraku“, „Ne dirajte nam Raulta“.

Dr Rault se zatim tokom tri sata branio od optužbi pred administrativnim sudijom i osam lekara - asistenata.

Raultove kolege, članovi lokalne lekarske komore iz Bordoa, tvrde u svojoj tužbi da je dr Rault, primenjujući ovu terapiju, izložio pacijente „neprocenjivim rizicima“, pravio promociju terapije za koju nisu postojali „utvrđeni naučni podaci“, da se ponašao nekolegijalno, da je prekršio više odrednica lekarskog kodeksa.

„Ova optužnica je podneta kao podrška herojskim liberalnim lekarima (kućni lekari) od kojih zabrinuti pacijenti traže da im prepišu tretman hidrokishlorokinom. Njihovi zahtevi zasnivaju se isključivo na tvrdnjama eminentnog naučnika iz Marseja, iznesenim bez ikakvog opreza na televiziji ili društvenim mrežama”, rekao je tužilac Filip Karlini (Philippe Carlini).

„Ovo je proces uspehu“, branio se dr Rault dodajući da je primio više od 600 hiljada pacijenata i da se na terapiju „nisu žalili pacijenti, već lekari“.

Za branioca Fabrisa di Vizia (Fabrice Di Vizio), dr Raultu se sudi kao da je kriminalac. Po njemu, optužnica nije dignuta zbog hidroksihlorokina već zbog kritičkog stava ovog lekara prema načinu na koji vlasti vode zdravstvenu krizu.

„Optužnica ne sadrži nijednu preciznu reč ili datum koji bi pokazalai da se on ogrešio o načela profesije“, rekao je on uz zaključak da je zasluga dr Raulta i njegovog instituta što je podstakao građane na masovno testiranje i što je identifikovao problem ciklusa virusa. 

Postoje četiri nivoa sankcija pred Disciplinskim sudom lekarske komore. Dr Didier Rault, kao sada već penzionisani univerzitetski i bolnički profesor, može da bude osuđen na suspenziju u trajanju od jedne do tri godine ili brisanje iz članstva u lekarskoj komori. Presuda će biti objavljena 3. decembra.

Pogubne posledice komercijalizacije zdravstva

Dr Rault nedavno je penzionisan. Bio je direktor Bolničko-univerzitetskog instituta za infektivne bolesti od njegovog osnivanja 2011. godine.

Isti sud u Bordou razmatrao je juče i tužbu profesora Raulta protiv podpredsednika lekarske komore dr Gijoma Gorenkura (Dr Guillaume Gorincour). Dr Rault optužuje dr Gorenkura zbog nekolegijalnosti i zato što je na društvenoj mreži tviter postavio poruke u kojima ga ocrnjuje.

Francuski mediji prenose da je advokat dr Raultta, Fabris de Vizizio branio mnoge „anti-vaksere“. Iako se dr Raultu prebacuje da nikada nije eksplicitno pozvao građane da se vakcinišu, on je u više navrata izjavio da smatra uvredom ako mu neko kaže da je protivnik vakcina.

Prošle godine izjavio je da će rat biti dug protiv onih koji ga napadaju i ukazivao na pogubne posledice komercijalizacije zdravstva i medicine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...