SREĆNE ŽENE - ZDRAVIJE SRCE

Fonet

Grupa švedskih naučnika deset godina pratila je život 600 žena

Najnovija istraživanja psihosomatskih zdravstvenih problema u Berlinu pokazala su da srećno udate pa time i zadovoljne žene ali i zaljubljene devojke imaju zdravija srca od svojih nesrećnih, usamljenih ili u ljubav razočaranih vršnjakinja.

Grupa švedskih naučnika, koje je predvodila neuropsihijatar profesor dr. Kristina Ort-Gomer, punih deset godina pratila je život 600 žena starih između 30 i 65 godina. Oni su ustanovili da srećni i odnosi uzajamne podrške dve osobe suprotnog pola imaju pozitivan uticaj na celokupno zdravstveno stanje osoba, posebno na srce i krvne sudove.

"Žene koje u bračnoj ili ljubavnoj vezi doživljavaju stresove pokazuju znake sužavanja krvnih sudova i srčane aritmije. Međutim, među srećno udatim pa time i zadovoljnim ženama i devojkama koje imaju stabilnu i iskrenu ljubavnu

vezu gotovo da se retko nalaze znaci arterioskleroze i poremećaja u radu srca" - saopštila je dr. Ort-Gomer.

Srce usamljene i nezadovoljne žene ima manji kapacitet, ubrzani i aritmičan puls što kazuje da će se teže uhvatiti u koštac sa psihičkim problemima. Društveno izolovana žena takođe je izložena većem riziku da oboli od dijabetesa i preterane debljine - zaključuje se u izveštaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...