Pušenje otežava prodor koroni!

M.L.

Samo pet posto zaraženih puše, mada pušači čine čak četvrtinu populacije... Ali, to nikako ne znači da treba pušiti i to što više
(ilustracija, Upravo kancerogene materije u cigaretama štite pušača od infekcije, smatraju japanski istraživači)

Prošle godine pojavilo se nekoliko studija u Nemačkoj, Francuskoj i Izraelu koje pokazuju da za pušače ima manje verovatnoće od nepušača da se zaraze korona virusom. Zasad, kako piše češki najposećeniji portal Novinki (Novinky), nije još sasvim jasno zašto je to tako ali su neka objašnjenja već tu.

Francuska studija je istraživala sve osobe, zaražene korona virusom, koje su lečene u jednoj velikoj pariskoj bolnici, sa stanovišta da li su pušači ili ne i koliko cigareta puše dnevno. Pokazalo se da samo pet procenata zaraženih kovidom 19 - puši, što je osetno manje nego u ostatku francuske populacije u kojoj pušači čine jednu četvrtinu. U Velsu je to, takođe, uočeno pa su lekari razmatrali čak i mogućnost da se u suzbijanju korone koriste nikotinski flasteri.

Još, medjutim, nije sasvim jasan zaštitni efekat cigareta od korona virusa. Istraživači u timu Keidža Tanimote na univerzitetu u japanskoj Hirošimi, ipak su utvrdili da upravo kancerogene materije u cigaretama štite pušača od infekcije. Ta studija je, inače, već objavljena u časopisu Sajentifik riports (Scientific Reports)

Te, inače štetne materije sa stanovišta zdravlja pušača, koje su u vezi sa korona virusom, su policiklusni aromatski ugljovodonici. Prema Tanimotu i njegovim kolegama, ove materije ometaju stvaranje  ACE receptora u ćelijama tela posredstvom drugih molekula. U slučaju SARS-CoV-2 to znači "smrtnu presudu" jer korona virusu su neophodni ti receptori kako bi mogao da prodre u ljudsko telo i napadne njegove ćelije.

"Što je više dima cigareta tim manje se stvaraju ACE receptori pa je time i sve manje prolaza za virus", objašnjava japanski naučnik.

Naučnici sada nameravaju da razviju lek koji bi pomogao blokadu ACE2 receptora i to bez škodljivih efekata pušenja. Oni upozoravaju, ovim povodom, da sve ovo nikako ne znači da treba "pušiti što više" - nikako ne znači preporuku za duvan. Utoliko pre što su rizici razvoja težih oblika raznih oboljenja mnogo veći kod pušača...

Nije bilo čudno što je nemalo pušača odahnulo zbog ovih nalaza, zaboravljajući pri tome da kovid 19 - i kada bi trajao decenijama - ne bi mogao da ubije toliko ljudi koliko njih sada umire od duvana.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...