Izrael se sprema za četvrtu dozu!

M.L.

Smisao još jedne doze jeste, kako se objašnjava, da se osigura što bolja zaštita od mutacija koronavirusa
(ilustracija, Salman Zarka, koordinator za vakcinisanje Izraela)

Lane, u decembru Izrael je bio među prvim zemljama na svetu koje su započele vakcinaciju protiv koronavirusa. Nije prošla ni godina dana od toga a ova zemlja, kako javlja AFP, već počinje da se sprema za čak četvrtu dozu vakcinacije! Najkraći komentar koji se nameće – u ovom narodu očito je istorijski jak instinkt opstanka.

"Virus nema kud da ode, živimo u talasima pandemije", izjavio je ovim povodom nacionalni koordinator za vakcinaciju Salman Zarka (koliko se u ovoj zemlji ozbiljno shvata vakcinacija govori i činjenica da je ustanovljena posebna funkcija na kojoj se sada Zarka nalazi). Inače, prema zvaničnoj statistici, oko 2,5 miliona Izraelaca je dosad dobilo tri doze vakcine.

Zarka nije specifikovao kada bi se u Izraelu trebalo započeti sa četvrtom dozom – on se ograničio na to da je vreme da počnu pripreme za ovu dozu. "S obzirom da je virus i dalje sa nama i da će ostati i dalje, moramo se pripremiti za četvrtu dozu", izjavio je on nacionalnom radiju i dodao duhovito da "nam će se izgleda i životi odvijati u dozama".

Sledeća, tj četvrta doza protiv kona virusa bi, prema Zarki, trebalo bi da bude pripremljena tako da osigurava najbolju zaštitu protiv mutacija virusa, na primer, od osetno zaraznije varijante delta. Devetomilionski Izrael se, uprkos svojim dosadašnjim uspesima u vakcinaciji, sada suočava sa četvrtim talasom koji izaziva upravo delta virus.

Prvog septembra tamošnje medicinske vlasti su objavile da je tog dana registrovano čak 16,6 hiljada novozaraženih, što je najviše od izbijanja epidemije. Međutim, s obzirom na početak školske godine, kao i da je među zaraženima veliki broj dece, problem je, pre svega, to što vakcinacija nije pripremljena za decu, niti su deca pripremljena za to.

Dosad je, inače, makar jednu dozu vakcine dobilo više od šest miliona Izraelaca tj oko dve trećine populacije. Oko 5,5 miliona je primilo dve doze, a 2,5 miliona i treću, što se već značajno odrazilo na broj pada novozaraženih i hospitalizovanih.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...