Načelnik Ministarstva zdravlja Rusije o opasnosti od posledica nakon kovida 19

Sergej Hvostik, 31. avgust 2021. - Gazeta.ru

Mihail Muraško upozorio na veliki rizik od smrtnog ishoda posle obolevanja od korona virusa. Postkovid sindrom ili “dugi kovid”
(ilustracija, Mihail Muraško)

Rizik od smrti može se naglo povećati u roku od šest meseci nakon prenešenog koronavirusa, posebno kod starijih ljudi, rekao je načelnik Ministarstva zdravlja Rusije. Da bi se to izbeglo, spiskovi pacijenata su već pripremljeni za temeljni klinički pregled. 

U izjavi 31. avgusta, Mihail Muraško je rekao da se rizik od smrti može naglo povećati u roku od šest meseci posle obolenja od korona virusa - kod svih građana, a posebno kod starijih pacijenata.

„U narednih šest meseci nakon što je čovek oboleo od kovida, rizik od smrti naglo raste“, rekao je Muraško.

Posebno, rekao je, pacijenti imaju komplikacije povezane sa oštećenjem nervnog sistema, bolestima srca i krvnih sudova, stvaranjem krvnih ugrušaka. Prema rečima načelnika Ministarstva zdravlja, simptomi traju osam do devet meseci.

Upravo zbog toga neophodno je komplikacije nakon koronavirusa otkriti u ranoj fazi. Zbog toga od 1. jula u regionima se sprovodi detaljan klinički pregled.

„Danas vidimo da posledice bolesti – takozvani „dugi kovid“ - mogu trajati 6-9 meseci ili više. U ovom slučaju, simptomi koji traju tako dugo mogu uključiti različite sisteme organizma. Pacijenti imaju neurološke poremećaje, uključujući kognitivne poremećaje, probleme sa pamćenjem, povećan umor, različite manifestacije kardiovaskularnog sistema, respiratornog sistema, mišićno - koštanog sistema “, rekao je Muraško.

rus-murasenko

Mihail Muraško

On je napomenuo da su iz rezervnog fonda vlade Ruske Federacije izdvojena sredstva za finansiranje pružanja medicinske nege u okviru teritorijalnih programa državnih garancija u iznosu od 85 milijardi rubalja. Sredstva su preneta u regione, što će u potpunosti obezbediti pružanje pomoći pacijentima sa kovidom -19 i rutinske medicinske nege, objasnio je Muraško.

Komentarišući izjave šefa Ministarstva zdravlja, neurolog Pavel Horošev rekao je za „360“ da postoji efekat koji se zove pojačavanje reakcije zavisno od antitela. Leži u činjenici da antitelo nastalo protiv virusa neće biti efikasno u slučaju mutacije virusa. Doktor je naglasio da bi antitelo trebalo da uništi virus, a u suštini ono se prosto zalepi…

„SARS - CoV -2 koristi ovu priliku da se približi ćeliji. Zato antitela nakon bolesti ne mogu zaštititi od ponovne infekcije i moguće smrti”, zaključio je Horošev, napominjući da je korona virus jedan od virusa koji najbrže mutira.

Ranije je studija američkih naučnika pokazala da simptomi kovida -19 traju nekoliko meseci kod više od 70% pacijenata. Najčešće su se žalili na umor, otežano disanje, poremećaj sna, nemogućnost koncentracije, depresiju, anksioznost, opšti bol i nelagodu. Neki pacijenti, nekoliko meseci nakon formalnog oporavka, nisu povratili osećaj mirisa ili ukusa.

rus-denis-procenko

Dr Denis Prošenko

Otprilike jedna od sedam osoba koje su imale kovid - 19 već duže vreme imaju bolove u grudima. Takođe, autori rada su primetili da ni pacijenti  mlađeg uzrasta među hospitalizovanim pacijentima nisu zaštitićeni od ovih posledica infekcije. Denis Prošenko, glavni lekar bolnice № 40 u Komunarki, primetio je da trajanje postkovidnog sindroma kod pacijenata iznosi oko dva meseca.

„Analiza po starosnim grupama pokazala nam je da je kod pacijenata mlađih od 60 godina, po pravilu, prosečno trajanje povlačenja simptoma (postkovidni sindrom) oko dva meseca a kod starijih može da se produži. Zaista, kovid ostavlja određeni, na sreću privremeni trag. Simptomi koje smo primetili tokom ankete su sledeće, a njih su tri - brzi fizički umor, zaborav i razdražljivost - negativne emocionalne manifestacije koje nisu uznemiravale osobu pre pandemije”, rekao je on.

Prema najnovijim podacima operativnog štaba, u Rusiji je od početka pandemije otkriveno 6.918.965 slučajeva koronavirusa. Tokom čitavog perioda, 183.224 osobe su postale žrtve infekcije, 6.181.054 osobe su izlečene.

Prevod: Narine Abramović

Izvor: https://www.gazeta.ru/social/2021/08/31/13937000.shtml?updated


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...