Zdravstveno - politička konfuzija u Francuskoj: Antivakseri najviše veruju internetu - čije “gospodare” optužuju za zaveru!?

Nataša Jokić, Strazbur

Osam meseci uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, Makron treba da pokaže da nije predsednik najbogatijih kako mu se pripisuje, da je dovoljno odlučan, ali da nije “čvrstorukaš”, da je tolerantan ali nije popustljiv itd.
(ilustracija, Paris, 21.08.2021 - protest u Parizu protiv restriktivnih mera)

Broj primljenih u bolnice zbog zaraze kovidom 19 u Francuskoj je prešao 10 hiljada i govori o porastu zaraze... Juče je registrovano 28 hiljada novih slučajeva. Prevedeno u procente, stopa zaraze je 3,4 odsto. Preminulih, što u bolnicama, što van njih ukupno, prema zavničnim statistikama, ima preko 113 hiljada.

Broj pacijenata zbrinutih na odeljenjima reanimacije iznosi ukupno dve hiljade. Smatra se da je najveći kapacitet u vreme najintenzivnije epidemije oko 8 hiljada kreveta što podrzumeva smanjivanje broja kreveta u drugim odelenjima.

STRAZBUR-DEMONSTR-

Demonsttracije u Strazburu (foto N. Jokić)

Zdravstveno a ne političko pitanje

Zdravstvene vlasti u Francuskoj najavile su pripreme za treću dozu vakcine koju će pacijenti trećeg doba, i to najstariji, moći da dobiju od polovine septembra. Zbog čega treća doza? Prema objašnjenju zdravstvenih vlasti u prvom mahu za primanje treće doze biće pozvano pet miliona ljudi koji spadaju u one sa visikom rizikom. Među njima su lica starija od 80 godina i lica sa smanjenim imunitetom.

Zvanični izveštaji govore da su pacijenti sa komplikacijama sve mlađi i da su bolnice pod sve većim opterećenjem, naročito na jugu zemlje u Marselju. Odande stižu izveštaji o pravoj eksploziji zaraze i znatnom skoku broja primljenih u bolnice.

Profesor Lionerl Vali, načelnik odelenja za reanmaciju u tamošnjoj univerzitetskoj bolnici Timone rekao je juče da nije iznenađen ovim tokom svari jer su se stariji pacijenti vakcinisali i njih je, logično, manje zaraženo. Čak i kada se to dogodi, obično prolaze bez komplikacija i prijema u bolnicu, dok su mlađi nevakcinisani sada na udaru zaraze i komplikacija.

Profesor Vali kaže da su primljeni na odelenje reanimacije nevakcinisani i da su njihove komplikacije mogle da se izbegnu. On je ocenio da je potrebno depolitizovati debatu o vakcinama i naglasio da je reč o zdravstvenom, a ne o političkom pitanju.

“Da bude jasno, vakcine su efikasne i štite i svi ovi pacijenti da su bili vakcinisani ne bi dospeli do komplikacija i u odelenje za reanimaciju”.

U marsejskoj bolnici Timon najavljuju da je moguća skora evakuacija njihovih pacijenata u druge regione kako bi izbegli preopterećenje i pad sistema što se prošle godine na početku epidemije desilo na istoku zemlje u Alzasu uz tragične posledice i među lekarima i među pacijentima.

U Francuskoj je bar jednu dozu vakcine dobilo skoro 70 odsto odraslog stanovništva što je rezultat kojim svi mogu da budu zadovoljni, naročito ako se uzme u obzir početno zakašnjenje i promašaji u organizaciji koja je bila poverena privatnim kabinetima sa kojima predsednika Republike vezuju interesi: Ili su ti kabineti finansirali njegovu kampanju ili su nekadašnji zaposleni u tim kabinetima (kao McKinsey) sada na moćnim pozicijama u Makronovoj administraciji.

Sa medicinskog stanovišta problem je što 70 odsto, i to samo odraslog stanovništva, nije dovoljno za kolektivni imunitet, a još je veći problem što čak i ako se ta proporcija dostigne – granice ostaju otvorene – jedna zemlja ne može hermetički da se zatvori – tako da u nju nastavljaju da ulaze potencijalno zaraženi.

Tri uzroka pometnje

Oko vakcinacije, kako pokazuju brojke o vakcinisanima, ne vlada toliko neko suštinsko neslaganje kod većine Francuza, koliko - reklo bi se - konfuzija zbog mešavine zdravstvenog i političkog pitanja.

Naime, jasno je iz svega što znamo da, u datom okviru neoliberalnih pravila, vakcinacija predstavlja za proizvođače i njihove saveznike u političkim administracijama – samo robu koju prodavac po klasičnoj šemi gleda što bolje da proda. Otuda slučajevi korupcije, mutne radnje, tajni pregovori o porudžbinama između EU i farmaceutske industrije. Mnogi stoga prave prečicu u razmišljanju i zaključuju da se ne treba vakcinisati jer trgovci prodaju otrov.  

Drugi elemenat konfuzije je uvođenje obaveze posedovanja zdravstvene propusnice koju morate pokazati u restoranima, kafićima i medicinskim centrima kao i u vozovima, muzejima, trgovinskim centrima itd.

Testovi će od polovine oktobra morati da se plaćaju što znači da će oni koji žele slobodno da se kreću morati da budu vakcinisani. Predsednik Makron kaže da je to mera čiji je cilj da podstakne građane na vakcinaciju dok njegovi kritičari, među kojima ima i vakcinisanih, tvrde da tim merama on primorava građane na vakcinaciju i u tome vide postavljanje jedne strukture buduće totalitarne države i ukidanje građanskih sloboda.

Treći elemenat konfuzije je činjenica da će pitanje rukovođenja državom u uslovima epidemije biti ključno pitanje u kampanji za parlamentarne i predsedničke izbore koji će se održati za 8 meseci. Predsednik treba da se pokaže i ukaže kao odlučan, ali ne “čvrstorukaš”, kao demokrata ali ne toliko tolerantan da društvo ide u haos i naročito treba da gurne u senku sliku o sebi kao predsedniku najbogatijih.

Protesti se nastavljaju

Na ulicama 150 francuskih gradova ovo će biti šesti vikend po redu kako demonstriraju protivnici vakcina i protivnici zdravstvenih propusnica. Ima i medicinskih radnika koji su protiv vakcina ali je ogromna većina njih vakcinisana. Ogorčeni su, bez izuzetka, činjenicom da se i dalje zatvaraju medicinski kreveti i smanjuje broj zaposlenih u medicinskom sektoru – sve u skladu sa ideologijom menadžerskog upravljanja javnim sektorom uopšte, uključujući i zdatvstveni. Sa druge strane, vlada nalazi novac za zapošljavanje kontrolora propusnica koji su sada sveprisutni gde god da kročite. Ko su ti ljudi? Uglavnom je jasno da nemaju nikakvu stručnu spremu, poneki jedva da govore razumljiv francuski jezik, zapošljavaju ih za najniže zarade privatne bezbednosne agencije, one iste koje zapošljavaju, pod istim uslovima, obezbeđenje po prodavnicama, na raznim ulazima itd.

Kada sam prošle subote pitala nekoliko demonstranata u Strazburu zbog čega su izašli na ulice, mnogi su rekli da ne žele da ih država primora na vakcinaciju. Neki su tretirali novinare a priori kao agente farmaceutske industrije.

Na pitanje odakle im informacija da Bil Gejts priprema pomor čovečanstva vakcinama, odgovorili su: “Sa interneta”. Pa kako to kada su Gejts i ostali - takoreći gospodari inteneta. Tviter i Fejsbuk su cenzurisali Trampa dok je bio američki predsednik, a ne cenzurišu najteže optužbe antivaksera. Zar mogu da veruju takvom internetu takvih vlasnika?  Odgovor na ovo moje pitanje je bio:

”Kakve to ima veze ?”

Ovo samo dopunjava sliku opšte i rastuće političko-zdravstvene konfuzije.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...