Novo lice Francuske: Policijske patrole legitimišu goste u restoranima, treća vakcina u septembru, antivakseri pale centre za vakcinaciju

Nataša Jokić, Strazbur

Ovih dana u oblasti Du (Doubs) antivakseri su isključili struju kako bi prestali da rade frižideri sa vakcinama
(ilustracija, Policijska kontrola u restoranu u Lilu)

Ono što je predsednik Makron na uvijen način najavio polovinom jula, juče je potvrdio vladin portparol Gabriel Atal: Vakcinacija „trećom vakcinom“ počinje početkom septembra, a građani će moći da počnu da se prijavljuju već krajem avgusta. 

Pre sastanka Saveta za zdravstvenu odbranu, Makron je najavio da će na treću vakcinaciju biti pozvani „stariji od 80 godina i osetljive osobe“.

Atal je rekao da će listu građana koji će imati prvenstvo kod treće vakcinacije utvrditi zdravstvene vlasti.

Oko 65 odsto francuskih građana primilo bar prvu vakcinu, ali su vlasti postavile za cilj da taj procenat dostigne oko 80 odsto do kraja avgusta.

fra-polic-monpelje-

Restoran u Monpeljeu, policija u kontroli

Nepopularne mere

Da bi „podstakla“ što veći broj građana da se vakcinišu vlada je juče potvrdila ono što je već bilo najavljeno – da će testovi na kovid19 prestati da budu besplatni od polovine oktobra. Biće besplatni samo testovi koje prepiše lekar u smislu da će tada osiguranicima troškove pokrivati zdravstveno osiguranje.

Kritičari vladine politike smatraju da je ovo način da se građani primoraju na vakcinaciju iako to lično ne žele, kao što je to, uostalom, i uvođenje obaveze posedovanja zdravstvene propusnice koja sadrži bilo potvrdu o vakcinaciji bilo potvrdu o negativnom rezultatu testa starom najduže 72 sata.

U svim regionima u kojima stopa zaraženih prelazi 200 na sto hiljada stanovnika, prefekture će ponovo proglasiti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Portparol francuske vlade je takođe najavio da će kontrole na granicama biti „drastičnije nego do sada“ i da će svi putnici koji dolaze iz „rizičnih zemalja“ biti testirani.

Postojećoj politici ne protive se samo protivnici vakcine, već i oni koji su vakcinisani. U relativno kratkom roku, deo svakodnevice francuskih građana postale su do juče nezamislive scene. Na železničkim stanicama putnici koji imaju zdravstenu propusnicu prolaze kontrolu i dobijaju plavu narukvicu, zahvaljujući kojoj onda ne moraju da budu kontrolisani sve do ulaska u voz.

U bašte restorana ulaze policijske patrole da bi kontrolisale i lične isprave i zdravstvene propusnice gostiju. To je način da se upozore oni kojima bi moglo da padne na pamet da konobaru pokažu tuđu potvrdu o vakcinaciji.

Umesto komenatara često ćete čuti samo jednu reč: „Užas, šta se ovo događa!“ 

Otpor vakcinaciji i vakcinalnom pasošu

Istovremeno jača odbijanje zakona o zdravstvenoj propusnici bez koje će normalan život zapravo biti nemoguć jer je neophodna bilo da odete na posao, u kupovinu ili u muzej.

Prošlog vikenda nepoznati napadači oštetili su ili zapalili tri centra za vakcinaciju, stotine hiljada ljudi protestovalo je protiv „zdravstvene diktature“, a mnogi poslanici dobili su uvredljive poruke pa i pretnje od takozvanih anti-vaksera.

Zanimljivo je da protivnici vladine politike obavezne vakcinacije, „na mala vrata“ sebe smatraju naslednicima pokreta otpora iz drugog svetskog rata i upotrebljavaju terminologiju iz tog doba. Ovih dana u oblasti Du (Doubs) pribegli su i diverzijama: isključili su struju  kako bi prestali da rade frižideri sa vakcinama. Uhapšen je jedan adolescent. U regionu Land (Landes) na centrima za vakcinaciju nacrtani su kukasti krstovi.

Istovremeno broj prijema zaraženih u bolnice raste eksponencijalno i, kako kažu zvanične statistike, veći je za 30 odsto nego prošle nedelje.

Zbog nepoverenja u političare i državne institucije, mnogi otvoreno sumnjaju u ove podatke i tu sumnju šire po društvenim mrežama, tvrdeći da su bolnice poluprazne. 

Situacija je trenutno dramatična u prekomorskim francuskim teritorijama  - na Antilskim ostrvima, Martiniku i Gvadelupi, gde je vakcinisano malo ljudi.

Prvi put od juna meseca broj primljenih u bolnice premašio je devet hiljada zaraženih. Najviše ih je u južnim područjima zemlje.

Veliki broj bolničkog osoblja i lekara je na godišnjem odmoru što ne olakšava stvari  – izjavio je za medije francuski infektolog Reno Piaru (Renaud Piarroux) koji ne veruje da može da dođe do toga da bolnice opet budu prepune u Francuskoj.

„Gde god je polovina ili više od polovine stanovništva bilo vakcinisano, epidemijski talas ne prati povećan broj prijema u bolnice kako je to bilo ranije“, rekao je on.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...