SKANDAL U AGENCIJI NASA

Priredio:   Milan Đukić

Posle ljubavnog trougla, sabotaže na računarima otkriveni i pijani astronauti

Malo je astronauta koji bi izrazu "leteti visoko" mogli da daju novo značenje. Međutim, prošle sedmice su zvaničnici agencije NASA saopštili da je nezavisna komisija "otkrila određeni broj slučajeva teške zloupotrebe alkohola u periodu neposredno pre lansiranja letelica u svemir". U dva slučaja, astronauti su "bili toliko intoksinirani pre leta da su lekari i/ili njihove kolege iz posade izrazile ozbiljnu zabrinutost za bezbednost leta i svoje mišljenje saopštili nadležnima na kosmodromu", piše u saopštenju. "Međutim, 'veselim' astronautima je ipak dozvoljeno da lete."

Komisiju je osnovala NASA neposredno nakon otkrića u medijima izuzetno propraćenog ljubavnog trougla. U njemu je glavnu ulogu imala astronaut Lisa Novak, koja je pred sudom odbacila optužbe da je pokušala otmicu svoje rivalke. Na konferenciji za medije zvaničnici svemirske agencije NASA su pojasnili da su akteri prvog, navodnog incidenta bili članovi letelice čije je odredište bilo Međunarodna svemirska stanica, a drugog misije koja je ipak odložena.

Novi problemi su se pojavili u vrlo nepovoljnom trenutku. NASA se već dugo trudi da poboljša svoju sliku u javnosti nakon nesreće letelice Columbia 2003. godine - što je poduhvat koji su dodatno opteretili izveštaji o otkazivanju uređaja na letelicama i afere s Novakovom. NASA je prošle nedelje saopštila i da je otkriven radnik koji je namerno presekao kablove u uređajima i računarima namenjenim Međunarodnoj svemirskoj stanici. Srećom, sabotaža je otkrivena na vreme i neće biti opasnosti po Stanicu i njenu posadu. I konačno, samo nešto više od nedelju dana pre planiranog lansiranja letelice Endeavour, NASA je ponovo izložena negativnom publicitetu u medijima.

Zvanični su izjavili da su izveštaje o zloupotrebi alkohola shvatili krajnje ozbiljno, da će pokrenuti internu istragu, usvojiti kodeks ponašanja i pooštriti pravila koja se odnose na konzumiranje alkoholnih pića u periodu pre planiranih lansiranja.

Zajednica svemirskih pilota i istraživača je naprosto zapanjena. Rezultate istrage nezavisne komisije je" vrlo teško povezati s astronautima koje poznajem", rekao je Tomas Džons, koji je učestvovao u četiri svemirske misije. "Zašto bi neki idiot pio i umanjio svoje šanse da ponovo poleti u svemir?" Efekti pijanstva ili u težem obliku trovanja alkoholom umnogome se pojačavaju tokom leta kroz svemirska prostranstva. Dok astronaut leži na leđima s pritiskom koji odgovara njegovoj težini uvećanoj 4,5 puta (4,5G), oseća se kao "da mu neko stoji na grudima", objasnio je Džonatan Klark, lekar u agenciji NASA čija je supruga bila član posade uništene letelice Columbia. "Ako tokom uzletanja počnete da povraćate, neće vam biti nimalo prijatno niti bezopasno... Vrlo lako biste mogli da udahnete izbačeni sadržaj stomaka i nije teško zamisliti šta bi bila krajnja posledica". Upozorenje koje bi astronaute trebalo da odvrate od čašice i "veselog" društva.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...