Nemačka: Kako postići 85 posto vakcinisanih?

ML

Istraživači su zaključili da bi poklon od 500 evra svakom vakcinisanom građaninu osigurao vakcinisanost od oko 90 posto
(ilustracija, Slike lokalnih umetnika ukrašavaju centar za vakcinaciju u Straubingu u Bavarskoj, ali publike nema...)

Par kobasica džabe, 20 posto popusta na ulaznice na koncertima, jevtinija elektronika i sportska oprema, povoljnije cene za turističke aranžmane – to su samo neke od mere o kojima nemačka savezna vlada razmišlja radi stimulacije građana da se vakcinišu. Cilj je, kako javlja DPA, da se postigne da 85 posto građana bude vakcinisano protiv kovida 19.

U igri su i direktne finansijske nagrade koje bi mogle olakšati put ka kolektivnom imunitetu 83 miliona nemačkih žitelja. Dosada je bar jednu dozu vakcine dobilo 62 posto populacije. U prvoj polovini ove godine Nemačka nije imala problema sa zainteresovanošću građana za vakcinisanje ali vakcina nije bilo dovoljno. Sada nema problema s vakcinama ali je opala zainteresovanost za vakcinaciju.

Upravo su zbog toga pokrenute diskusije da li bi (i koliko) poklanjanje kobasica ili darovi u gotovini povećali spremnost građana za vakcinisanje. Ekonomista tehnološkog instituta KIT u Karlsrueu Nora Čeh (Szech) je izradila studiju u kojoj se zaključuje da bi nagrada od 500 evra osigurala Nemačkoj skoro 90-procentnu vakcinisanost stanovništva.

"Naše istraživanje je pokazalo da se spremnost za vakcinisanje bez bonusa kreće oko 70 posto, sa nagradom od 100 evra oko 80, a sa 500 evra bi dostigla skoro 90 posto", saopštila je Nora Čeh.

Ona i drugi zagovornici nagrada za vakcinisanje pozivaju se na poznati nemački institut Ifo koji je još u januaru utvrdio da svaka doza vakcine znači doprinos društvu, tj umanjuje štete zahvaljući manjem oboljevanju, u visini od 1.500 evra.

No, ima i onih koji nisu za nagrađivanje vakcinisanih. Zdravstveni ekspert nemačke socijademokratske partije Sabina Ditmar (Dittmar) ukazuje da "zdravlje nije lutrija" i da država "treba da građanima bolje objasni doprinos imunizacije". A, takođe, i iz vladjuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU)  premijerke Angele Merkel čuju se glasovi da ljudi treba da se za vakcinaciju odlučuju dobrovoljno a ne pod uticajem novčanih nagrada...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...