Posle operacije žućne kese: Nije potrebna posebna dijeta, ali…

N.J.

Za vreme posleoperativnog oporavka važno je da se pacijent vraća uobićajenom ritmu života na postupan način. Savetuje se vraćanje fizičkim aktivnostima počev od treće nedelje posle operacije
(ilustracija, Operacija žuča može se izvesti na dva načina)

„Uloga žučne kese je sporedna jer ona sadrži svega oko 50 ml žuči dok jetra izlućuje 1.500 ml žuči svaki dan. Ponekad se mogu primetiti probavni problemi kao što je dijareja, ali to je prolazno“, objašnjavaju lekari Klinike za digestivnu hirurgiju u Lionu u Francuskoj. https://www.chirurgien-digestif.com/vesicule-apres-la-chirurgie Komplikacije posle hiruškog odstranjivanja žućne kese jesu moguće ali krajnje retke.

Za vreme posleoperativnog oporavka važno je da se pacijent vraća uobičajenom ritmu života na postupan način. Savetuje se vraćanje fizičkim aktivnostima počev od treće nedelje posle operacije.

Ipak, prema direktivama kliničke prakse iz 2016. godine, objavljenim u Journal of Hepatology https://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278(16)30032-0/fulltext između 10 i 40 odsto pacijenata posle operacije žučne kese pate od dijareje ili drugih stomačno-crevnih simptoma. Te simptome oni primete u toku prve tri godine posle operacije – navodi se u tekstu.

Nije moguće predvideti koji će pacijenti razviti te simptome ali postoje neki elementi koji mogu da pospeše predispozicije.

Jedna studija objavljena 2014. godine u  Asian Journal of Surgery pokazala je da postoperativne probleme češće imaju pacijenti koji pate od debljine i u čijoj ishrani dominiraju masnoće.

Zato se u istom tekstu objavljenom u Journal of Hepatology preporućuje da pacijent smanji masnoće u ishrani posle operacije žučne kese kako bi se ublažio laksativni efekat žuči koju prizvodi jetra.

Neposredno posle operacije često se preporučuje uzimanje tečnih jela. Savetuju se: Bistra supa, sokovi, sladoled (na štapiću) i gazirani napici. Narednih dana, ukoliko se javio problem dijareje, prelazi se na dijetu BRAT koja se satoji od hleba, belog pirinča, kompota od jabuka i tosta.

To je trenutak kada treba da počne bezmasna dijeta koja treba da traje bar nekoliko nedelja.

Po definiciji, tokom bezmasne dijete treba samo do 30 odsto kalorija da potiče od masnoća; jedan gram masnoće nosi 9 kalorija. Za režim od 1.500 kalorija to znači 50 grama masnoće dnevno.

Treba izbegavati sve što je masno i prženo, kao i prerađena i slatka jela.

Ukoliko su simptomi teži, treba ograničiti mlečne proizvode, masno meso, kafu, začine i alkohol. Savetuje se da pacijent pažljivo prati koja hrana mu odgovara, a koja ne i da po tome sâm koriguje svoju dijetu.

Nikako ne treba izbaciti sve masti iz ishrane jer su masti od ključnog značaja za rast ćelija i metabolizam, za zaštitu organa i sintezu hormona. Zato se preporučuje da riba bude obavezno zastupljena u ishrani u post-operativnoj dijeti.

Ovu dijetu pacijent ne mora da sledi čitavog života, ali ako to učini ona gotovo uvek pospeši dobro funkcionisanje creva, srca, bubrega i jetre. 

Otprilike posle mesec dana od operacije žučne kese, pacijent može da se vrati na svoju uobičajenu potrošnju šećera i masti.

Evo spiska poželjnih namirnica u postoperativnom periodu koje su dobrodošle i u normalnom režimu ishrane: Jabuke, kompoti od jabuka i krušaka, avokado, banana, boranija, sočivo, bistra supa, brokoli, kupus, šargarepa, mleko od soje – pirinča – badema - ovsa, jaje, riba, grejpfrut i pomorandže, zelena paprika, jogurt sa malo kalorija, lešnik, ovas i ječam, maslinovo ulje, šljive, pirinač, slatki krompir (batata), tofu (sir od soje), belo pileće meso.

Treba izbegavati: alkohol, puter, margarin, kafu, čaj, energetske napitke i sodu, takođe čokoladu i bombone, masnu i prženu hranu, punomasno mleko, puding, jagnjetinu, razne kolače i kekse, pice i tome slično, svinjetinu, slaninu, kobasice, čips, crveno meso, začine (koji vam smetaju), belo rafinirano brašno i hleb i testeninu od takvog brašna.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...