Evropska agencija za lekove potvrdila i demantovala u isto vreme: vakcina Astra-Zeneka zaista je uzrok slučajeva tromboze

Nataša Jokić, Strazbur

„Među vakcinisanima, i to kod mlađih osoba, postoji određeni broj slučajeva cerebralne tromboze koji je veći od očekivanog. Treba to da kažemo“, rekao je Marko Kavaleri, član tima Evropske agencije za lekove za italijanski Il Messaggero
(Paris, 06.04.2021 - vkacinacija Parižana na Nacionalnom stadionu)

Jedan funkcioner Evropske agencije za lekove (EMA) potvrdio je juče da postoji veza između vakcine britansko-švedskog proizvođača Astra-Zeneka i slučajeva tromboze.

„Sada možemo da kažemo da je jasno da postoji veza (između slučajeva tromboze) sa vakcinom. Šta je tačno uzrok te reakcije, to još ne znamo“, izjavio je juče Marko Kavaleri  (Marco Cavaleri) zadužen za vakcinalnu strategiju u Evropskoj agenciji za lekove (EMA) za italijanski dnevnik Il Messaggero.

Nejasno saopštenje

Pošto je ova izjava izazvala veliku pažnju javnosti, EMA je u toku večeri saopštila da je još uvek u toku procenjivanje da li je vakcina Astra-Zeneke povezana sa „retkim slučajevima“ ugrušaka u krvi.

Verna svom birokratskom stilu, Evropska agencija za lekove (EMA) tako je pola demantovala, a pola potvrdila Kavalerijevu izjavu.

Prethodno je bilo najavljeno da će EMA objaviti svoje zaključke o britansko-švedskoj vakcini u sredu ili u četvrtak, ali je Kavaleri iz nekog razloga požurio da ih saopšti već u utorak.

„Pokušavamo da razumemo šta se tačno dešava, da precizno definišemo sindrom koji izaziva vakcina /…/ Među vakcinisanima, i to kod mlađih osoba, postoji određeni broj slučajeva cerebralne tromboze koji je veći od očekivanog. Treba to da kažemo“, rekao je Kavaleri.

Do sada je EMA tvrdila da „uzročno posledična veza nije dokazana“, a „čak i da takva veza jeste moguća“ - prednosti koje donosi vakcinacija znatno su veće od rizika.

Polovinom marta brojne zemlje su obustavile upotrebu vakcine Astra-Zeneke posle čega je 18. marta Evropska agencija za lekove zvanično objavila da „uzročno posledična veza sa vakcinom nije dokazana“. Time, istina, nije isključila da ta veza postoji. 

Milioni vakcinisanih – nekoliko slučajeva tromboze

Francuski ministar zdravlja Olivie Veran izjavio je da je „za građane koji imaju 55 godina (i više) rizik da dobiju oštar oblik bolesti daleko veći nego da dobiju neželjene efekte posle imunizacije vakcinom Astra Zeneke“.

U Francuskoj je ovom vakcinom imunizovano oko dva miliona građana. Registrovano je 12 slučajeva tromboze od čega su četiri sa smrtnim ishodom. U Velikoj Britaniji od ukupno 18,1 miliona vakcinisanih bilo je 30 slučajeva tromboze nakon vakcinacije, od čega sedam smrtnih ishoda. 

Ova vakcina je još uvek zabranjena u Danskoj i nema dozvolu u SAD.

Francuski mediji veoma su kritički preneli najnoviju procenu Evropske agencije za lekove, možda i zato što u Francuskoj za sada gotovo i da nema druge vakcine osim Astra Zeneke.

„Pandemija nastavlja da se širi, sve je više žrtava raznih varijanti virusa i vakcinacija se ukazuje kao jedini izlaz iz krize. Zato su brojni šefovi država odlučili javno da prime vakcinu proizvođača Astra-Zeneka koji je EU u prvom tromesečju isporučio 30 miliona doza: francuski premijer Žan Kasteks, britanski Boris Džonson i prošle nedelje Mario Dragi u Italiji. Svi ti pokušaji da se ojača poverenje, međutim, nisu mnogo uticali na promenu stanja stvari. Izjave Marka Kavalerija u tom smislu sigurno neće mnogo pomoći“, piše pariski Le Monde.

Smanjeno poverenje građana

Pariski dnevnik podseća da je istraživanje javnog mnenja YOUGov, objavljeno 22. marta, pokazalo da su privremene obustave vakcine Astra – Zeneke u velikoj meri smanjile poverenje građana: U Francuskoj je 61 odsto ispitanih reklo da nema poverenja u ovu vakcinu, u Nemačkoj je isti odgovor dalo 55 odsto građana, a slično je u Španiji i Italiji – preneli su francuski mediji.

U više zemalja, zabeleženo je da građani, koji žele da se vakcinišu,  odbijaju vakcinu Astra Zeneka. Najveći broj takvih slučajeva zabeležen je u Francuskoj gde je - i bez ove afere – visok postotak onih koji sumnjaju u vakcine.

Iako Francuska zvanično prigovara preduzeću Astra Zeneka zato što kasni sa isporukama vakcine, upotrebljeno je samo 53 odsto od isporučenih doza ovog proizvođača – navodi Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Trenutno vlada konfuzija oko toga kako vakcina Astra – Zeneke treba da bude upotrebljena i kome da se daje. U početku, posle dobijanja dozvole 29. januara, Nemačka i Francuska su ograničile njenu upotrebu na mlađe stanovništvo zbog toga što proizvođač nije dao dovoljno podataka koji se tiču starijih ljudi.

Od polovine marta zdravstvene vlasti postupile su obrnuto – sa Astra Zenekom vakcinišu se samo stariji od 55 godina u Francuskoj i stariji od 60 godina u Nemačkoj. U Italiji nema restrikcija za sada, a u Španiji se preporučuje za mlađe od 65 godina.

Pol Hanter (Paul Hunter), specijalista za medicinsku mikrobiologiju na univerzitetu East Anglia ocenio je da ima “dokaznih elemenata koji naginju ka tome da je ipak vakcina Astra Zeneka uzrok (slučajeva troboze)“. Neki mediji su preneli da bi i Velika Britanija mogla da ograniči upotrebu vakcine Astra Zeneka.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...