Nema nikakve solidarnosti u raspodeli vakcina u EU

M.L.

To tvrdi češki premijer Babiš, u čemu ima podršku iz Austrije i Slovenije
(ilustracija, Austrija je počela da vakciniše u decembru, ali još uvek je samo mali deo stanovništva primio vakcinu: vakcinacija u Beču marta 2021.)

Nema nikakve solidarnosti što se tiče podele vakcine između zemalja Evropske unije na sastancima iza zatvorenih vrata. Ove teške reči izrekao je juče predsednik vlade Češke Andrej Babiš u svom saopštenju za štampu.

Babiš ističe da "nikako ne može da razume kako je portugalsko predsedništo u Uniji moglo da saopšti da je postignut kompromis kada se s tim predlogom nisu saglasile predstavnici Češke, Austrije i Slovenije." U raspravi je, po njegovim rečima, prevladalo nastojanje da se kazni austrijski kancelar Sebastian Kurc (Kurz) koji je još ranije istupio protiv ovakve raspodele vakcina u Uniji.

Češka, Austrija i Slovenija su, naime, odbile da se priključe planu portugalskog predsedništva za podelu 10 miliona dodatnih doza vakcina firmi Fajzer-BioNtek (Pfizer-BioNTech). Njima, prema tom planu, treba da pripadne samo srazmerna količina vakcina, i ništa više od toga. 

Kako je sinoć saopštilo portugalsko predsedništvo, 19 članskih zemalja treba da dobije srazmernu količinu od 6,6 vakcina od ukupno 10 miliona. Radi se o zemljama koje su se odrekle delova vakcina koje im pripadaju u korist Bugarske, Hrvatske, Estonije, Letonije i Slovačke. Tih pet zemalja, pored svog srazmernog dela od 10 miliona vakcina, treba da dobije u vidu solidarnosti i srazmerni deo od preostalih 2.854.654 doza. A Austrija, Češka i Slovačka dobijaju zajedno ukupno samo srazmerni deo vakcina tj 239 hiljada doza.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...