SAD: Epidemiološka situacija se ponovo pogoršava

M.L.

Dnevni prirast zaraženih ponovo skočio na 65 hiljada, dnevno opet umire preko hiljadu, ukupno dosad preko 550 hiljada žrtava
(Red za vakcinu protiv koronavirusne bolesti (COVID-19) u kongresnom centru Jacob K. Javits na zapadnoj strani Menhetna (Manhattan), koja je pretvorena u mesto masovne vakcinacije u Njujorku, mart 2021. )

Posle dva meseca smirivanja, epidemiološka situacija u Sjedinjenim Država se ponovo pogoršava. Raste, kako piše Njujork tajms (The New York Times - NYT), broj zaraženih, iako se svaki dan vakciniše sve veći broj ljudi. Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorava da borba protiv koronavirusa nije još dobijena, a šefica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski (Rochelle Valensky) najavljuje novi, pojačani talas zaraze.

Bajden se zbog pogoršane situacije obratio guvernerima američkih država i pozvao ih da ponovo nalože obavezno nošenje maski na svim javnim prostorima.

"Molim, nije u pitanju politika, naložite opet obavezno nošenje maski. To je od životnog značaja", poručio je Bajden.

Bilo je, kako ocenjuje NYT,  krajnje vreme da se predsednik obrati javnosti ovim povodom jer su se poslednjih sedmica bez osnova labavile protivepidemijske mere u velikom broju država. Čak u 15 država sada više nema obaveza nošenje maski, a ograničenja kretanja i okupljanja su minimalizovana. Sve to se, po rečima Bajdenovog epidemiologa-savetnika Entonija Fausija (Anthony Fauci), čini prerano...

I zato opet raste dnevni broj novozaraženih. Pre jedne sedmice, nedeljni prosek novozaraženih tokom jedog dana iznosio je 54.389, dok je potom skočio iznad 65 hiljada. Situacija se najviše pogoršala na severoistoku zemlje u oblasti Velikih Jezera, državi Njujork, Nju Džersiju (New Jersey) i Mičigenu (Michigan). Veoma visoki porast novozaraženih beleži, takođe, i Florida.

Takođe, zaustavio se i pad broja hospitalizovaih usled kovida 19, kao i broj smrtnih slučajeva. Dnevni broj umrlih je sada opet oko hiljadu tako da je ukupni bilans žrtava premašio 550 hiljada.

Izvor nade jeste kampanja vakcinacije koja se ubrzava. Sada se u SAD dnevno vakciniše oko 2,75 miliona ljudi, a bar jednu dozu je dobilo oko 29 procenata populacije. U više od deset država sada se na vakcinisanje mogu prijaviti i odmah je dobiti svi odrasli građani.

"Medicinski stručnjaci upozoravaju da je sada u SAD u toku trka između kampanja vakcinacije i novih, sve smrtnosnijih mutacija virusa, koje se, takođe, i brže šire", ističe NT.

Uz sve to, sada i članovi kriznog štaba Bele kuće priznaju javno da je broj dosadašnjih žrtava epidemije mogao biti znatno manji...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...