Evropska agencija za lekove ne preporučuje ivermektin

M.L.

Ovaj lek je, inače, neformalno propagiran za korišćenje u Češkoj, Srbiji i nizu drugih evropskih zemalja kao sredstvo za lečenje od korona virusa
(Veterinarski lek ivermektin: Sve je počelo od tvrdnji nekolicine američkih eksperata za intenzivnu medicinu da postoji pouzdan lek za lečenje kovida 19 i da je to upravo ivermektin)

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas, kako prenosi češka agencija ČTK, da ne preporučuje lek protiv parazita ivermektin za prevenciju i lečenje kovida 19. Preporuka je usledila na osnovu zaključaka dosad sprovedenih studija.

Ovaj lek je, inače, neformalno propagiran za korišćenje u Češkoj, Srbiji i nizu drugih evropskih zemalja kao sredstvo za lečenje od korona virusa.

evr agencija za lekove

Sedište Evropske agencije za lekove u Amsterdamu

Sličan stav je prethodno objavio američki Zavod za kontrolu hrane i lekova (FDA), kao i sam proizvođač ivermektina Merk (Merck) čije su analize pokazale da nije dokazana efektivnost i bezbednost za lečenje kovida 19.

"Iako se ivermektin dobro podnosi u dozama prihvaćenim za druge bolesti, prateći efekti mogu biti znatno veći sa mnogo većim dozama koje su potrebne da bi se došlo do takve koncentracije ivermektina u plućima koja bi bila efikasna protiv korona virusa", obrazlaže EMA.

Ovaj lek u formi tablete je u okviru EU usvojen za lečenje nekih parazitarnih oboljenja, a kao mast se može koristiti i u nekim kožnim oboljenjima. Takođe je deo veterinarskih lekova od parazita. EMA napominje da lek nije prihvaćen za lečenje kovida 19 i da dosad nije podnet nikakav zahtev da se to prihvati.

Češko ministarstvo zdravlja je pre dve sedmice saopštilo da treba omogućiti da se ivermektin može u zdravstvenim ustanovama davati pacijentima s kovidom 19 kao eksperimentalno lečenje ali uz saglasnost pacijenta i da ne može biti deo standardnog lečenja. Početkom marta ga je na društvenim mrežama preporučivao lekarima premjer Andrej Babiš.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...