Evropa – preko milion mrtvih od koronavirusa

M.L.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) ukazala je da se vidi da "kulminira treći talas epidemije i da smo zato svesni da se mora ubrzati vakcinacija"
(foto, Sahrana u Grčkoj, izvor Katimerini)

Evropa je, prema računici agencije Rojters, postala prvi region odnosno kontinent u kome je umrlo više od milion ljudi od koronavirusa. Ta granica je prekoračena u vreme kada su nove varijante virusa izazvale u nizu zemalja treći talas epidemije usled koga su bolnice pod najtežim pritiskom dosad.

Od početka epidemije, tojest od febarura lane, u evropskom regionu se zarazilo dosad od kovida 19 najmanje 37 miliona ljudi, a umrlo je 1,000.062. U Evropu se računa ukupno 51 zemlja, medju kojima su 27 zemalja članica Evropske unije, kao i Britanija, Rusija, Ukrajina, Norveška, Srbija...

Na EU otpada više od 550 hiljada žrtava, dok je dosad vacinisano svega desetina ove populacije. Zbog toga je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) ukazala da se vidi da "kulminira treći talas epidemije i da smo zato svesni da se mora ubrzati vakcinacija".

Prema portalu Auar vorld (Our World) in data, u celom evropskom regionu vakcinu je dosad dobilo 12 posto ljudi, u Sjedinjenim Državama 34 posto, a u Izraelu čak 110 doza na 100 stanovnika (jedan deo vakcina se daje u dve doze).

Prema poslednjim podacima Evropskog centra za kontrolu i prevencije bolesti (ECDC), po broju zaraženih u poslednjih 14 dana najgora je situacija, kao i prošle sedmice, u Češkoj – tamo je na 100 hiljada stanovnika 1.518 novozaraženih. Na drugom je Estonija, na trećem Mađarska. Češka u poslednje dve sedmice prednjači i po broju mrtvih – njih je 272 na milion stanovnika. Prate je Slovačka, Mađarska...

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...