Bugarska vlada proglasila desetodnevni lokdaun

M.L.

U poslednja 24 sata u Bugarskoj je registrovan 4.201 novi slučaj zaraze i 136 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa. U bolnicama je trenutno kovid pacijenata oko 7.800
(ilustracija, tržni centar u Sofiji, sledi desetodnevno zatvaranje)

Bugarska vlada proglasila je danas, kako javljaju agencije, desetodnevni lokdaun tj zatvaranje aktivnosti na celoj teritoriji zemlje kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze kovid 19 i preteći kolaps zdravstva. Od 22. marta biće zatvorene sve škole, obdaništa, restorani, trgovinski centri...

Ministar zdravlja Kostadin Angelov je precicizirao na konferenciji za štampu, održanoj ovim povodom, da će biti zatvorene sve trgovine veće površine od 300 m2, sa izuzetkom supermarketa. Prestaće da rade restorani, zabavni objekti, fitnes klubovi... U školama se prelazi na onlajn nastavu, zabranjene su sve društvene akcije u otvorenim i zatvorenim prostorima. Hoteli i pansioni biće otvoreni ali bez restorana i kafana. Zabranjene su čak i međusobne posete u domaćinstvima... (ostaje nejasno kako će biti kontrolisano, da li će policija odnosno ovlašćena lica ulazite i stanove i domove).

Bugarska je zemlja sa skoro istim brojem stanovnika (oko sedam miliona)  kao Srbija, susedna, na sličnom nivou ekonomskog, društvenog i kulturnog razvoja.

Uprkos ovim "zatvaranjima", u Bugarskoj će 4. aprila biće održani parlamentarni izbori (kod nas je to isto bilo lane nešto kasnije, takođe, u jeku pandemije)

A sad i brojke o razmerama epidemije. U poslednja 24 sata u Bugarskoj je registrovan 4.201 novi slučaj zaraze i 136 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa. U bolnicama je trenutno kovid pacijenata oko 7.800. Dosad je u ovoj zemlji registrovano preko 291 hiljada slučajeva zaraze i oko 11.700 smrtnih slučajeva.

U Srbiji je (podaci, takođe, od 18. marta) dosad registrovano 536.904 slučajeva zaraze, umrlo je 4.840, trenutno je hospitalizovano 5.099. Padaju u oči razlike u ukupnom broju zaraženih, kao i broju mrtvih (u Srbiji je mnogo više zaraženih ali je mnogo manje mrtvih).


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...