Kina planira da do kraja godine vakciniše milijardu stanovnika

ML

Vakcinacija u Kini sada više i nije tako hitna jer su zdravstvene vlasti uspele da gotovo sasvim ugase sva lokalna žarišta zaraze
(ilustracija, Medicinski radnici proveravaju zdravstveno stanje ljudi pre vakcinacije na privremenom mestu za vakcinisanje u distriktu Ćaoiang, Peking, januar 2021. izvor: Globaltajms)

U Kini je dosad vakcinisano protiv korona virusa 65 miliona ljudi, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija. U ovoj zemlji, koja ima 1,4 milijarde stanovnika, vakcinacija dosad teče po planu a planira se da se do kraja ove godine vakciniše oko 80 posto populacije.

vakcina-sinofarm

Najpoznatija kineska vakcina, proizvođača Sinofarm 

To znači da je cilj da se vakciniše između 900 miliona i milijarde žitelja. Od ispunjenja tog cilja zavisi stvaranje kolektivnog imuniteta koja će sprečiti nekontrolisano širenje ove zaraze.

U poređenju s mnogim drugim zemljama kampanja vakcinacije u Kini je dosta sporija. To se tumači time što se ova zemlja obavezala da stranim partnerima isporuči čak deset puta više vakcina nego što je distribuirano za domaće potrebe. Vakcinacija u samoj Kini sada više i nije tako hitna jer su zdravstvene vlasti uspele da gotovo sasvim ugase sva lokalna žarišta zaraze.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...