Češki pacijenti lečiće se i u nemačkim bolnicama

M.L.

Dosad je u ovoj zemlji, koja ima 10,7 miliona stanovnika, registrovano čak 1,16 miliona slučajeva zaraze
(foto, Medicinski radnici odvoze kovid pacijenta vozilom hitne pomoći iz bolnice koju je preplavila pandemija kovid u Hebu, Karlovarska pokrajina - Češka. 12. februara, 2021.)

Češki pacijenti, oboleli od koronavirusa, moći će ubuduće, kako javlja češka agencija ČTK, da budu lečeni u nemačkim  bolnicama. Iz susedne nemačke pokrajine Saksonija upravo je stigla ponuda češkoj Karlovarskoj pokrajini da primi devet čeških pacijenata za koje se sada teško može naći mesta u pretrpanim bolnicama u Češkoj.

Između vlada dve zemlje postignut je sporazum, zahvaljući kome će slobodni kapaciteti u nemačkim bolnicama ubuduće moći da se nude češkim bolnicama koje su sada pretrpane usled sve većeg broja obolelih od korona virusa. Direktno u tome će sarađivati susedne pokrajine dve zemlje.

Češka je, inače, jedna od najteže pogođenih zemalja na svetu ovom pandemijom. Dosad je u ovoj zemlji, koja ima 10,7 miliona stanovnika, registrovano čak 1,16 miliona slučajeva zaraze (više nego svaki deseti stanovnik). Umrlo je dosad 19.330 ljudi, a broj novozaraženih poslednjih dana opet dnevno premašuje 10 hiljada.

U dosta sličnoj situaciji se nalazii i Slovačka, koja je do pre tridesetak godina bila u federaciji sa Češkom. Vlada ove zemlje, koja gledano prema broju stanovnika (5,6 miliona), ima najveći broj preminulih od korona virusa, obratila se pre nekoliko dana Evropskoj uniji za hitnu pomoć u zdravstvenom kadru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...