Slovačka traži od EU hitno zdravstvene radnike

M.L.

Prema broju umrlih od korona virusa ova zemlja je, uzimajući u obzir broj stanovnika, na prvom mestu u svetu
(ilustracija, Kritičari slovačkog premijera Igora Matoviča kažu da je pandemija razotkrila neiskustvo njegovog kabineta)

Slovačka je zatražila od ostalih članica Evropske unije da joj hitno pošalju zdravstvene radnike radi pomoći u lečenju oboleih od koronavirusa. Taj zahtev je, kako prenosi nacionalna agencija TASR, juče usvojila vlada Igora Matoviča koja je time aktivirala sistem civilne zaštite u Evropskoj unji. To je dosad prvi ovakav zahtev Evropskoj uniji od neke njene članice.

Minimalno, za početak, Slovačkoj bi bilo potrebno, makar na jedan mesec, 10 lekara i 25 medicinskih sestara koji bi pritekli u pomoć slovačkim zdravstvenim radnicima u jedinicama intenzivne nege u bolnicama. Slovačka je suočena sa drugim talasom epidemije u kojoj je dosad, preračunato po broju stanovnika, imala najveći broj mrtvh na svetu.

Slovačke zdravstvene ustanove su već duže vreme suočene s teškim nedostatkom personala, a ta situacija se još više pogoršala sa izbijanjem koronavirusne pandemije. U ovoj petomilionskoj zemlji juče je bilo hospitalizovano ukupno 3.835 osoba s potvrđenom infekcijom od korona virusa. To je sasvim blizu nedavnog dosadašnjeg maksimuma.

"Broj pacijenata, kojima je potrebna intenzivna forma zdravstvene nege, je kritičan, posebno što se tiče najzahtevnijiih bolničkih mesta gde bi moglo doći do izrazitog ograničenja u pružanju zdravstvene nege", saopštilo je ovim povodom Ministarstvo zdravstva i dodalo da ambulantni lekari ne mogu zameniti na tim mestima potrebne specijaliste. 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...