Evropol upozorava na lažne vakcine!

ML

Vakcine se u EU ne prodaju slobodno, a one koje se nude na internetu su najverovatnije lažne
(ilustracija, Direktorka Evropola Katarine de Bol)

Vakcinisanje protiv kovida 19 u zemljama Evropske unije koriste varalice koji na internetu nude lažne vakcine. Građani bi zbog toga morali da budu oprezni i ne veruju nikome ko im nudi kupovinu vakcine ili vakcinisanje izvan sistema organizovane zdravstvene zaštite. To je u ponedeljak u listu Brisel tajms upozorila šefica Evropola Katrin de Bol (Cathrine De Bolle).

Ona je, kako prenosi AFP,  obznanila da su ove varalice već otkrivene u jednoj zemlji Unije ali nije otkrila u kojoj.

"Htela bih da upozorim ljude da ne kupuju lekove na sumnjivim vebovima", izjavila je ova bivša načelnica begijske policije, koja je sada na čelu Evropola. Po njenim rečima, vakcine se u EU ne prodaju slobodno, a one koje se nude na internetu su najverovatnije lažne.

Prethodno je ona u belgijskom listu De Zontag već otkrila da su se pojavile lažne vakcine. Pri tome nije sasvim jasno da li te vakcine možda distribuira država (pa je zato frapantno jer su lažne) ili se možda u državnoj distribuciji vakcine nelegalno daju.

Ona nije isključila da se to možda događa i u drugim zemljama EU.

"To je sasvim moguće. U ovoj krizi nastala su velika nesigurnost i strahovanja. Zločinci reaguju na to i uspevaju da zloupotrebe taj strah".

Moguće je, međutim, kako komentarišu u ovom listu, da ovaj slučaj ima i veze i sa hapšenjem kineskog ganga koji je prodavao lažne vakcine u drugim zemljama.

Europol je, inače, već upozorio na raširenu prodaju falsifikovanih potvrda o testovima na kovid 19. Policija je uhapsila nekoliko prodavaca ovih potvrda koje su se mogle kupiti na aerodromima u Francuskoj, Holandiji i Španiji po ceni znatno višoj od uobičajnih. 

"Veoma pažljivo pratimo i sprečavamo koronavirusne zločine. Pratimo kako se zločinci ponašaju u pandemiji. Oni se brzo adaptiraju i nalaze u krizi šanse za sebe, kao što smo to videli i tokom finansijske krize 2009. Kada sa ekonomijom ide loše, to je zlatni rudnik za kriminalce koji umeju da koriste slabe tačke u društvu i iskorišćavaju ugroženost ljudi", izjavila je De Bol.

Istina je da je manje krađa i pljački, ali nešto se ne menja – stalno buja ilegalna migracija pa su i cene za šverc migranata povećane. Pojačana je i trgovinama drogama što se vidi iz rekordnh zaplena. Promenilo se i to što se znatan deo zločina preselio na internet, gde najveća strahovanja izaziva zloupotreba dece.

"U toj oblasti došlo je do eksplozivnog rasta kriminala. Ima zemalja u kojima je otkriveno dva ili čak tri puta više nego ranije ovakvih slučajeva", zaključila je ona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...