Švedska ekonomija imala najmanji pad u Evropi

M.L.

Pretpostavlja se da je ovaj rezultat ostvaren zahvaljujući najblažim merama zatvaranja...
(ilustracija, glavna ulica u Stokholmu, juli 2020.)

Švedska ekonomija zabeležila je lane pad zbog pandemije korona virusa od 2,8 procenta, saopštio je juče nacionalni statistički zavod.

Kako prenosi agencija DPA, to je najmanji pad u Evropi, a ima da se zahvali tome što ova skandinavska zemlja nije pribegla strogim merama zatvaranja koje su, naročito u proleće prošle godine, preduzimane u drugim evropskim zemljama.

Ovaj rezultat je bolji i od prognoze švedske centralne banke da će ekonomija imati pad od četiri posto. No, to je na drugoj sttrani dovelo do toga da je ova zemlja bila među onima koje su imale, srazmerno broju stanovnika, najveći broj zaraženih i umrlih.

Prema preliminarnim rezultatima, isti ovakav privredni pad (2,8 posto) zabeležila je još samo ekonomija Poljske. Poređenja radi, nemačka ekonomija je imala pad od pet procenata, francuska 8,3, španska - rekordnih 11.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...