Evropa: Sve više kasne vakcine i vakcinisanje

ML

U prvom tromesečju biće isporučeno samo 31 od 80 miliona ugovorenih doza vakcine Astra Zeneka
(ilstracija, Vakcine firme AstraZeneka kasne sa isporukama, pošto se to već desilo sa vakcinama firme Fajzer- Biontek)

Posle problema sa isporukama vakcine Fajzer (Pfizer) loše vesti stižu i iz kompanije AstraZeneka (Zeneca). Kako javljaju agencije, ovaj prozvođač je trebalo da do kraja marta isporuči Evropskoj uniji 80 miliona doza, ali će stići samo 40 posto toga.

To je objašnjeno "nespecifikovanim problemima" u belgijskoj fabrici ove kompanije. Zbog svega toga, kako je nezvanično saopšteno, Uniji će u prvom tromsečju biti isporučeno oko 60 posto manje vakcina od ugovorenih tj umesto 80, samo 31 milion doza!

"Krajnje neprihvatljivo" kašnjenje isporuka

Istovremeno, aktuelnu situciju pogoršava činjenica da takozvanu oksfordsku vakcinu švedsko-britanskog proizvođača još nije odobrila Evropska agencija za lekove. Prema nezvaničnim informacijama, koje prenosi Rojters, to bi moglo da se dogodi krajem ovog meseca.

Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirikiades (Stella Kyrikiades) izrazila je tim povodom "duboko nezadovoljstvo Evropske komisije i članskih zemalja. Insistirali smo pravremeno na preciznom harmonogramu isporuka na kome bi članske zemlje mogle da planiraju svoje programe vakcinacija", izjavila je ona.

Portparol AstraZeneke juče je izjavio da će "količine vakcina biti manje od prvobitnih planova", ali to nije dalje precizirao. A AstraZeneka je u svom pisanom saopštenju dodala uopšteno da je krivac tome "smanjena produkcija u proizvodnom zavodu u okviru evropskog lanca isporuka" kao i da "kompanija nastavlja sa povećavanjem proizvodnje".

Frustracije zbog toga u zemljama Unije sve više rastu. Austrijski mediji pišu da će u ovu zemlju na vreme doći samo 600 hiljada od dva miliona ugovorenih doza sa AstraZenekom koje je trebalo da stignu do kraja ovog tromesečja. Dalje kašnjenje ministar zdravlja Rudolf Anšober (Anschober) je okarakterisao kao "krajnje neprihvatljivo".

Prekid vakcinacije

Neki regioni, na primer, po broju stanovnika najveća nemačka pokrajina Severna Rajna Vestfalija, kao i neke italijanske provincije, saopštili su još početkom ove sedmice da zaustavljaju, usled nedostatka vakcina, imunizaciju vakcinama kompanija FajzerBiontek (Pfizzer-BioNTech), a Italija i Poljska su zapretile da će zbog toga preduzeti pravne korake protiv isporučioca.

Mađarska vlada se u međuvremenu već dogovorila s Rusijom o isporukama vakcine Sputnjik V, mada ovu vakcinu nije još odobrila Evropska agencija za lekove. Ova zemlja pregovara sa Kinom o isporukama vakcine kompanije Sinofarm (Sinopharm) čija se vakcina, kako registruju agencije, već daje i u kandidatskoj zemlji Unije Srbiji. Prema premijeru Orbanu, radi se o "jedinom načinu kako zadovoljiti tražnju za vakcinom", dok je prema njemu, sporost isporuka FajzerBionteha "frustrirajuća". 

Ispred zemalja EU po broju vakcinisanih na sto stanovnika sada se, prema vebu Our World Data, nalaze Izrael, Ujedijeni arapski emirati, V. Britanija i Sjedinjene Države. Evropska komisija je koordinirala narudžbine za sve članice Unije, vakcine će se potom distribuirati prema broju stanovnika. Predsednica Evropske komsije Ursula von der Lejen (Leyen) i predsednik Evropskog aveta Šarl Mišel (Charles Michel) ističu da i dalje nastoje da se "do leta vakciniše najmanje 70 posto populacije EU".

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...