Samit Evropske unije: Moguće zatvaranje unutrašnjih granica za putovanja „koja nisu neophodna“

Nataša Jokić, Strazbur

Predsednica EK fon der Lejen najavila da bi zapadnom Balkanu mogla da bude poslata pomoć u vakcinama iz rezervi zemalja članica u situaciji, mada su neke zemlje EU morale da suspenduju vakcinaciju zbog nestašice
(Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien i predsednik Evropskog saveta Charles Michel na konferenciji za novinare na kraju video konferencije članova Evropskog saveta o COVID-19 u Briselu, Belgija, 21. januara 2021.)

Na samitu održanom putem video veze, šefovi država i vlada EU zaključili su da je pandemijska situacija veoma ozbiljna, pogotovu zbog novih sojeva virusa kovid-19. Nastojeći da usaglase mere protiv širenja zaraze virusom, oni su postigli dogovor oko međusobnog priznavanja rezultata brzih anti-genskih testova i založili se da zemljama zapadnog Balkana solidarno, "što pre" budu isporučene vakcine.

U zaključima samita se kaže da granice među državam članicama treba da ostanu otvorene zbog funkcionisanja zajedničkog tržišta, ali da je moguće da će biti potrebne mere koje bi postavile ograničenja za putovanja „koja nisu neophodna“.

eu-misel-savet-korona-

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel predsedava video konferencijom članova Evropskog saveta o COVID-19, u Briselu, Belgija, 21. januara 2021.

Bez „vakcinalnih pasoša“ - zasad

Šefovi država i vlada EU složili su se da vakcinacija treba da se ubrza i da obaveze koje su farmaceutske kompanije preuzele – treba da budu ispunjene. Naglasili su da vakcine treba da budu istovremeno distribuirane, srazmerno broju stanovnika svake zemlje.

Povodom takozvanih „vakcinalnih pasoša“ evropski lideri složili su se da treba da rade na standardizaciji medicinskih potvrda o vakcinaciji i da će se naknadno dogovarati u koje svrhe te potvrde mogu da se upotrebljavaju. 

Evropski šefovi država i vlada potvrdili su da su, u kontekstu pandemije, solidarni sa zemljama zapadnog Balkana i trećim zemljama koje nisu članice EU i najavile „efektivnu podršku koja će uslediti što pre“.

Oni su podržali stav da vakcina treba da bude opšte svetsko dobro i u tom kontekstu istakli su važnost programa Kovaks, namenjenog nabavci vakcina za zemlje sa malim i srednjim primanjima.   

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen rekla je da Kovaks ”trenutno ima problema u nabavci vakcina”.

Malo verovatna pomoć državama zapadnog Balkana

Predsednica Lejen najavila je da bi zapadnom Balkanu mogla da bude poslata pomoć u vakcinama iz rezervi zemalja članica ali to - deluje malo verovatno. Mnoge zemlje nemaju rezervi ni za svoje potrebe pa su mestimično čak suspendovale vakcinaciju.

Francuska je, na primer, suočena sa nestašicom vakcina. Sinoć je u najugroženijem području na istoku zemlje, ovde u Alzasu, čiji je glavni grad Strazbur, delimično suspendovana vakcinacija zbog izostanka snabdevanja vakcinalnih centara.

U kratkom zvaničnom saopštenju zdravstvenih vlasti rečeno je da će suspenzija trajati do ponedeljka, dok je određeni broj vakcinacija odložen za nedelju dana. Lekari su potvrdili da postoji bojazan da za nedelju dana bude odložena druga vakcinacija za one koji su već prvi put vakcinisani pre tri nedelje.

Uprkos kašnjenju, ministar zdravlja Olivier Véran izjavio je za LCI televiziju da misli da će do kraja avgusta zdravstvene vlasti biti u mogućnosti da vakcinišu sve francuske građane - pod uslovom da sve poručene vakcine stignu kako je predvidjeno.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...