U Norveškoj 29 preminulih posle vakcinacije u staračkim domovima: Fajzer nije za stare i bolesne?

Nataša Jokić, Strazbur

Norveški institut za javno zdravlje promenio je dosadašnja uputstva za vakcinaciju i preporučio savetovanje sa pacijentovim lekarima i porodicom kako bi se procenilo da li će vakcina doneti više štete nego koristi
(ilustracija, Norveška agencija za lekove upozorila je zato da RNK vakcina proizvođača Fajzer/ Biontek može da bude opasna za starija lica ili one koji su teško bolesni)

U Norveškoj je, posle vakcinacije Fajzerovom vakcinom, do sada preminulo 29 pacijenata. Reč je o osobama starijim od 80 godina koje su vakcinisane u domovima za stare.

Norveška agencija za lekove upozorila je zato da RNK vakcina proizvođača Fajzer/ Biontek može da bude opasna za starija lica ili one koji su teško bolesni.

„Izveštaji govore da sekundarni efekti RNK vakcine kao temperature i mučnina mogu da dovedu i do smrti”, izjavio je Digurd Hortmemo, lekar i načelnik ove Agencije.

Konsultacije pre vakcinisanja

Norveška agencija za lekove na svom sajtu je objavila da „velike studije“ Fajzera/Biontek (na osnovu kojih je njihova RNK vakcina dobila dozvolu za prodaju) nisu uključivale pacijente sa teškim ili nestabilnim obolenjima i mali broj lica starijih od 85 godina.

Agencija uz ovo ukazuje da je u Norveškoj, koja ima pet i po miliona stanovnika, u toku upravo vakcinacija starijih osoba koji pate od teških bolesti. 

Norveški institut za javno zdravlje takođe je izvestio da za „najslabije osobe čak i slabiji sekundarni efekti vakcinacije mogu da budu fatalni“. Institut zaključuje da „za one, pred kojima u svakom slučaju nije još dug život, korist od vakcine je zanemarljiva i čak nevažna“.

„Nismo ni paničari, niti zvonimo na uzbunu pošto je ovde reč o retkim slučajevima i o osobama u dubokim godinama koje imaju teška obolenja“, rekao je Steinar Madsen, medicinski direktor u Norveškoj agenciji za lekove, u intervjuu za British Medical Journal.

Norveški Nacionalni institut za javno zdravlje je zbog svega ovoga promenio dosadašnja uputstva za vakcinaciju i dodao nove savete, koji se odnose na starije osobe koje imaju ozbiljne zdravstvene probleme, i preporučio savetovanje sa pacijentovim lekarima i porodicom kako bi se procenilo da li će vakcina doneti više štete nego koristi.

Kako prenosi Bloomberg, naučnici koji su radili na stvaranju RNK vakcine Fajzer/Biontek izjavili su da usko sarađuju sa norveškim zdravstvenim vlastima kako bi se preciznije utvrdio uzrok smrti 29 osoba u domovima za stara lica u danima neposredno posle vakcinacije.

Norveška nije članica EU ali je po pitanju vakcine sarađivala sa Briselom i počela je vakcinaciju po EU-kalendaru 27. decembra. Od tada je vakcinisano više od 34 hiljade građana. Posle RNK vakcine proizvođača Fajzer/Biontek, sada je počela i vakcinacija vakcinom istog tipa proizvođača Moderna.

U Norveškoj je do sada od virusa Covid-19 preminulo 511 lica.

Kao i sve druge evropske države, Norveška je u zakašnjenju sa vakcinacijom zbog odluke Fajzera da “renovira” svoje proizvođačke pogone u Belgiji kako bi povećao proizvođačke kapacitete.

Evropska unija, Kinezi i Nemci

Prošle nedelje, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je da je EU udvostručila svoje porudžbine kod Fajzera zatraživši dodatnih 300 miliona vakcina.

Kineski list na engleskom Global Times (https://www.globaltimes.cn/page/202101/1212915.shtml) preneo je da kineski zdravstveni stručnjaci pozivaju na suspendovanje vakcinacije RNK vakcinom. Istina, teško je razlučiti šta je ovde patriotska reklama kineske vakcine na račun konkurencije, a šta objektivno naučno mišljenje.

Yang Zhanqui, kineski lekar specijalista za virusne infekcije, izjavio je za Global Times da slučajevi preminulih u Norveškoj pokazuju, po njemu, da efekat RNK vakcine nije onakav kako se očekivalo „jer je ključni cilj RNK vakcine da leči“. On je ocenio da „bezbednost RNK vakcina ne može da bude u celini garantovana“ za razliku od kineske vakcine bazirane na „dezaktiviranom“ virusu što je, po njemu navodno, sigurnija tehnologija.

U Nemačkoj su takođe analizirani slučajevi sekundarnih efekata posle vakcinacije. Nemački stručnjaci su rekli da ovde nije reč o posledicama vakcine već o posledici činjenice da su vakcinisana lica imala ozbiljna obolenja.

Zašto je preminuo američki hirurg?

U SAD se govori o „alergijskim reakcijama“. Istražuje se i smrt lekara iz Floride Gregory Michael-a koji je preminuo 16 dana pošto je primio vakcinu.

Kako je prenela agencija AP Micheal je bio ginekolog-hirurg, star 56 godina, zaposlen u medicinskom centru Mount Sinai u Majamiju. Vakcinisan je 18. decembra Fajzerovom vakcinom, a preminuo je 4. januara posle problema sa koagulacijom krvi (PTI). 

New York Times preneo je mišljenje dr Paula Offita, specijaliste za vakcine i infektivne bolesti iz dečje bolnice u Filadelfiji, koji je podsetio da su slične reakcije, ali u blažem obliku, već zapažene kod obolelih od malih boginja ili onih koji su se vakcinisali protiv malih boginja.

„Treba da ostanemo pažljivi i da vidimo da li će se nešto slično ponoviti. Za sada govorimo samo o pretpostavkama“, rekao je on, dodajući da to što je bolest usledila posle vakcine - ne znači automatski da je vakcina uzrok. 

Farmaceutski proizvođač Fajzer objavio je da njegovi stručnjaci rade na analizi uzroka smrti ovog američkog lekara, a Bloomberg prenosi da Fajzer ne veruje da njegovo naglo obolevanje i smrt imaju veze sa vakcinom.

Pariski dnevnik Le Parisien preneo je da je jedan pacijent preminuo nekoliko sati pošto je primio vakcinu, ali da pri tom nijedan neželjeni efekat vakcine nije primećen. Prema objašnjenjima lekara  iz pariske bolnice „Raymond Poincaré“ – 75 odsto neželjenih reakcija na vakcinu vidimo odmah nakon vakcinacije, dok 25 odsto postaju vidljivi u toku tri sata posle vakcinacije“. 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...