Grčka inicijativa u EU: Na letovanje sa vakcinalnim pasošem?

Nataša Jokić, Strazbur

Uvođenje vakcinalne putne isprave imaće smisla tek kada stručnjaci budu više znali o trajanju imuniteta posle vakcinacije, o prenosivosti, efikasnosti i mutiranim sojevima – kažu francuski stručnjaci
(ilustracija, grčki premijer Kirijas Micotakis nada se da bi se turizam brže obnovio ako se uvedu vakcinalni pasoši u Evropi)

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je EU da prihvati uvođenje vakcinalnog pasoša. Po njemu, to bi omogućilo da se turizam oporavi od udara koji mu je naneo korona-virus.

„Lica vakcinisana (protiv kovid 19) treba da mogu slobodno da putuju /…/ Za zemlje koje zavise od turizma, kao Grčka, od ključnog je značaja da problem bude rešen pre letnje sezone“, napisao je grčki premijer predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lejen.

Ideja vakcinalnog pasoša polako sebi otvara put, iako su još brojniji glasovi onih koji upozoravaju da u postojećem kontekstu to može opasno da ugrozi ljudska prava i tajnost ličnih podataka zagarantovana ustavom.

vakcinalni-pasos-

Danska planira da uskoro uvede vakcinalne pasoše za putnike, objavljuje 12. januara 2021. sajt schengenvisainfo.com 

Pripreme već traju

Vlada u Izraelu njavila je već da namerava da ozakoni vakcinalni pasoš. Vazduhoplovne agencije maštaju da to učine i sve druge države. „Vakciniši se i putuj“ glasi reklamna krilatica nisko-budžetne britanske kompanije Rajaner. Australijska avio-kompanija Qantas  najavila je da uskoro namerava da traži od putnika da se vakcinišu pre nego što uđu u avion.

Ukoliko bi države ovo prihvatile – turistička privreda bi mogla da se pokrene, ne čekajući nestanak virusa i pandemije.

Niko nije imao ništa protiv da se za putnike u Afriku uvede „žuta knjižica“ - potvrda Svetske zdravstvene organizacije koju na graničnom prelazu traže mnoge afričke države – podsećaju zagovornici vakcinalnog pasoša.

Ipak, List navodi da bi ideja vakcinalnog pasoša mogla da se sprovede u delo možda tek za šest meseci - kada stručnjaci budu više znali o trajanju imuniteta posle vakcinacije, o tome da li vakcinisana osoba ipak može da prenese virus i o tome koliko je vakcina efikasna kada su u pitanju zaraze mutiranim sojevima virusa.  

Pariski Le Monde od decembra 2020. prenosi da EU, zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, rade na uspostavljanju elektronski obezbeđene vakcinalne potvrde koja bi sadržala datum vakcinacije i proizvođača vakcine.

austtri-2-slovacka-granica

Austrijska vlada je objavila da su tri granična prelaza sa susednom državom - Slovačkom privremeno zatvorena od 14. januara, zbog brzog širenja pandemije korona virusa

Pasoš ili testiranje

Belgija, Mađarska i Španija mogle bi da podrže grčku inicijativu i poslale su prve „signale“ u tom smislu.

Francuska će se vrlo verovatno - usprotiviti. Kako je vlada već nagovestila „jedna potvrda ne treba da bude uslov za slobodno kretanje ljudi“.

Ovih dana ministar saobraćaja Žan Batist Djebari, gostujući na tv-kanalu LCI odbacio je „ideju vakcinalnog pasoša“.

Predsednica Svetskog saveta za putovanja i turizam Gloria Gevara (Guevara) ocenila je da je ideja vakcinalnog pasoša „kontraproduktivna“. Ona smatra da je korisnije uvesti opšte testiranje neposredno pre ulaska u prevozno sredstvo. Po njoj, najsigurniji način da turizam oživi jeste uvođenje brzih testiranja na svim aerodromima.

fra-ministarka-roselin

Francuska ministarka kulture Rozelin Bašlo 

Nepoverenje u vlast – glavni problem

Francuzi su nepoverljivi prema aplikacijama u kojima bi bile sabrane informacije o njihovom zdravlju jer je poznato da su lični podaci danas roba koja se najbolje prodaje. Francuske zdravstvene vlasti nisu uspele da privole građane da instaliraju aplikaciju za mobilne telefone koja bi omogućila da prepoznaju ko je zaražen u neposrednoj okolini. 

Svako ko odluči da se vakciniše u Francuskoj mora da bude upisan u jednu datoteku (Vaccin Covid) koja će sadrži njegovo ime, prezime, godište, bolesti od kojih je bolovao itd. Ovo je u Francuskoj bilo dovoljno da zabrine građane i navede ih da postave pitanje ko i kako će koristiti njihove lične podatake. Glavni problem je nepoverenje građana u vlast, uprkos tome što zakon garantuje da će ličnim podacima pristup imati samo lekari i da će biti čuvani tokom 30 godina.

Francuski mediji upozoravaju da će, vrlo verovatno, vremenom, u izvesnim zemljama uz vakcinalni pasoš biti moguće slobodno otići na stadion, u pozorište, u hotele i restorane. Ali, to će, verovatno, biti zabranjeno onima koji nisu vakcinisani...

Francuska ministarka kulture Rozelin Bašlo (Roselyne Baćelot) izjavila je da je „ideja o vakcinalnom pasošu – šokantna“ i da su je „jednoglasno odbacili” njeni sagovornici iz sveta umetničkog spektakla u Francuskoj.

Ona je ipak ocenila da je „interesantan način na koji je u decembru u Braseloni održana jedna pozorišna predstava“ jer su svi gledaoci bili testirani na kovid-19 pre nego što su ušli u salu.

“O tome razgovaramo sa umetnicima -  kako obezbediti logistiku”, rekla je francuska ministarka.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...