Merkel: Ruska vakcina bi se mogla proizvoditi u EU

ML

U Nemačkoj u četvrtak rekordni broj mrtvih od koronavirusa – 1.188
(foto, Hol-Houten, 08.01.2021 - vakcinacija stanovništva u Houtenu. Holanđani prve vakcine primili tek u sredu)

Nemačka kancelarka Angela Merkel je "otvorena prema varijanti da se ruska vakcina protiv koronavirusa može proizvoditi u zemljama EU", javlja server SiEnBiSi (CNBC), pozivajući se na portparolku kancelarke.

Merkel je u utorak razgovorala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o mogućoj saradnji Rusije i EU u borbi protiv pandemije. EU je, inače, ovih dana kritikovana s raznih strana zbog sporosti u vakcinisanju svojih građana u čemu znatno zaostaje za Sjedinjenim Državama, Kinom, Rusijom... Na primer, vakcinisanje u Holandiji počelo je tek u sredu.

U Nemačkoj je u četvrtak, kako javlja agencija DPA, umrlo od koronavirusa 1.188 ljudi. To je rekordni broj mrtvih u jednom danu od početka epidemije. Istovremeno, broj novozaraženih povećan je za 31.849. Prethodno je najveći dnevni broj mrtvih zabeležen 30. decembra – 1.129, a najveći dnevni broj novozaraženih 18. decembra – 33.777.

Ukupno se u ovoj najvećoj zemlji EU, od početka epidemije, korona virusom zarazilo više od 1,8 miliona ljudi, oko 1,5 milion je prezdravilo, a umrlo je 38.795. Srazmerno najviše zaraženih ima u Saksoniji i Tiringiji.

Merkel je prekjuče, posle savetovanja s premijerima pokrajina, najavila da bi sadašnji ´lokdaun´ u Nemačkoj mogao biti produžen minimalno do kraja ovog meseca i to uz još strožije mere od važećih. Najnovija mera, koja važi za celu zemlju, jeste ograničavanje slobodnog kretanja građana na 15 kilometara od svog stana.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...