Mađarska: Vakcina prvo zdravstvenim radnicima

M.L.

Posle medicinskog osoblja, u prvoj polovini iduće godine biće vakcinacija i za ostale građane i dobijaće potvrde da su vakcinisani
(Budimpepšta 26.12.2020. - Vojnici prenose doze vakcina: Započela je vakcinacija zdravstvenih radnika protiv virusa korona u Centralnoj bolnici u južnoj Pešti, a potom će poslepodne na red doći Univerzitetska Klinika "Semmelweis")

U Mađarskoj je juče počelo vakcinisanje s vakcinom komapanija Fajzer – Biontek (Pfizer-Biontech). Prvi će vakcinisati, kako javlja nacionalna agencija MTI, zdravstveni radnici, a građani će biti vakcinisani u prvoj polovini iduće godine.  

U prvoj pošiljci nalazi se 9.750 vakcina koje će dobiti 4.875 zdravstvenih radnika u dva maha. Drugu dozu treba da prime za tri sedmice.

madj-vakcinisanje-

Janos Szlavik, glavni infektolog, daje vakcinu Pfizer svojoj koleginici u Centralnoj bolnici Južne Pešte. Doktorka Adrienne Kertesz bila je jedna od prvih koja je vakcinisana protiv kovid-19 u Mađarskoj 26. decembra 2020. godine

Vakcinisanje je dobrovoljno ali će verovatno građani moći na svoj zahtev da dobiju takozvanu potvrdu o vakcinisanju koja im može pomoći u povratku u normalni život. To će biti, prema objašnjenju iz mađarske vlade, faktička potvrda da njen nosilac ne može ugroziti druge ljude kao mogući izvor korona virusa.

Dnevnik Blik precizira ovim povodom da se ubuduće može pokazati da neko ko ne bude imao potvrdu o vakcinisanje neće biti pušten u bioskop, na koncert, u putnički avion...

Prema istraživanju, oko 47 posto Mađara je najavilo da se neće vakcinisati. To anketiranje je, međutim, sprovedeno pre nego što je najavljeno da će se posle vakcinisanju dobijati (važne?) potvrde o tome.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...