Nepoverenje građana preti da ugrozi vakcinaciju u Francuskoj: „Zašto su pregovori EU sa farmaceutskom industrijom tajni?“

Nataša Jokić, Strazbur

Poslanici levih stranaka predlažu osnivanje državne farmaceutske grupe kako najvažniji lekovi ne bi morali više da se uvoze i kako bi država ponovo stekla zdravstveni suverenitet
(Pariz, 15.12.2020. - Premijer Žan Kasteks najavljuje poslanicima da bi „ukoliko se ispune svi uslovi“, prve vakcinacije protiv Covid-19 mogle početi „od poslednje nedelje decembra)

Jučerašnja rasprava o vakcinaciji u francuskom parlamentu nije imala nikakvog uticaja na politiku vlasti, ali je dobro odslikavala razarajuću atmosferu nepoverenja građana prema vlastima i prema svemu što tvrdi farmaceutska industrija.

Francuski premijer Kasteks predstavio je poslanicima strategiju vakcinacije: Počeće poslednjih dana ove godine, a precizni datum biće poznat kada evropska agencija dâ dozvolu za vakcinu proizvođača Phiser/ BioNtec. Posle toga će nacionalne zdravstvene vlasti izdati dozvolu za Francusku.  

U prvoj od pet faza biće vakcinisani najstariji građani koji žive u domovima za stara lica kao i medicinsko i drugo osoblje koje u tim domovima radi.

olivier-veran-parlament-

Olivije Veran, francuski ministar zdravlja

Ministar demantuje glasine

Atmosfera nepoverenja preti da u Francuskoj ugrozi poduhvat masovne vakcinacije. Sva ispitivanja javnog mnenja pokazuju da oko 60 odsto građana nema nameru da se vakciniše. Zato je, izlažući detalje državne strategije, ministar zdravlja Olivier Véran svoj govor u Parlamentu juče posvetio demantovanju glasina o štetnosti vakcina i  interesima farmaceutske industrije.

„Neki kažu da je vakcina sumnjiva jer je pronađena prebrzo“, rekao je Véran, poručivši da je to argument koji nijedan savestan lekar neće prihvatiti kada pred sobom ima pacijenta kome je vakcina potrebna. Vakcina RNK-nosača poruke predstavlja napredak medicinske nauke – poručio je ministar.

Dalje: “Ne, RNK nosilac poruke o virusu ne ulazi u ´jedro´ ćelije u kojoj je upisano naše genetsko nasleđe. RNK-vakcina ne menja naš genetski kod”, rekao je. “Konačno, mnogi kažu da proizvođači vakcina zarađuju kolosalne sume. Ali pogledajte kolike sume plaćamo da bismo ljudima, koji su zbog zaraze ostali bez posla, nadokanadili bar pola plate mesečno”, poručio je on.

André-Chaissaigne,-poslanik

André-Chaissaigne, poslanik u francuskom parlamentu

Država i lekovi

Poslanici iz raznih frakcija levice ponavljali su predloge da se stvori nacionalni pul za lekove kako najvažniji lekovi ne bi morali više da se uvoze i država ponovo stekne zdravstveni suverenitet.

„Poverenje se ne stvara dekretom vlasti, već se gradi. A šta da sada očekujemo posle tolikih brojnih skandala u čijem središtu su se našle farmaceutske grupe?“ upitao je André Chaissaigne, poslanik iz grupe „Demokratske i republikanske levice“, dodajući: „Neprihvatljivo je da ova pandemija pothranjuje kokainsku vrstu zavisnosti od profita“.

U više navrata čulo se pitanje tajnosti pregovora o kupovini vakcina koje je Evropska komisija vodila sa različitim proizvođačima.

Posle protesta poslanika iz Evropskog parlamenta juče je u francuskom parlamentu protestovao i Adrien Quatennens iz stranke Nepokorena Francuska.

„Nije normalno da ne možemo da dobijemo na uvid sadržaj pregovora EU sa farmaceutskim grupama, nije normalno da možemo da čitamo dokumenta o pregovorima u posebnoj prostoriji i uz uslov da pokažemo lična dokumenta i ostavilo svoj mobilni telefon napolju“, rekao je on.

„Ništa ne shvatamo kada je reč o uslovima kupovine vakcina“, dodala je poslanica Sylvie Pinel povodom informacije o tome da su farmaceutske grupe, prema slovu ugovora sa EU, unapred oslobođene obaveze da plaćaju kazne ukoliko njihove vakcine budu imale loše efekte.

Ni premijer, ni ministar nisu dali konkretnije dogovore na ova pitanja.

Poslanica Sylvie Pinel (stoji) u francuskom parlamentu (arhivski snimak)

Kraj pandemije krajem leta?

Juče je javno mnenje, inače podeljeno oko vakcine, dodatno uzburkao i dr Jean-François Delfraissy, predsednik Naučnog saveta za borbu protiv epidemije i zagovornik vakcinacije kao „jedinog rešenja“.  

U intervjuu dnevniku Le Parisien on je juče rekao da efekti vakcinacije „neće biti vidljivi pre leta iduće godine“.

Dr Delfraissy je objasnio da poslednje vesti o mutaciji virusa kovid-19 koje dolaze iz Velike Britanije, govore da je virus možda postao zarazniji nego ranije , ali da „to tek treba da bude potvrđeno“. On je ocenio da bi „prava mutacija“ virusa, o čemu nema potvrde iz Velike Britanije, mogla da dovede u pitanje postojeće vakcine.

Dr Delfraissy rekao je da će se u februaru na tržištu naći i novi testovi koji će biti pouzdaniji kao i testovi pljuvačke.

„Dotle će, verovatno, dozvolu za prodaju dobiti i novi lek na bazi monoklonalnih antitela. Izolovaće se antitela kod zaraženog pacijenta, zatim će se te ćelije umnožiti u laboratoriji i biće ubrizgane pacijentu iz preventivnih razloga kako bi se onemogućilo da bolest uđe u fazu komplikacija. To je lek koji je dobio Donald Tramp u novembru“, rekao je doktor Delfraissy i poručio: „Nauka napreduje. Ostanimo oprezni još tri do šest meseci. To će biti poslednji napor koji treba da napravimo“.

Dr Délfraissy smatra da najstariji Francuzi imaju poverenja u vakcine jer znaju da su najosetljiviji i da će im vakcine pomoći da ponovo vode normalan život.

“Vakcina će biti rešenje za izlazak iz ove pandemije na leto ili na jesen iduće godine. Ali ostaće pitanja o tome koliko dugo vakcina štiti, o sekundarnim efektima koje treba nadzirati”, rekao je on.

Dr Delfraissy je poručio da „nema žurbe“ i da „ne moramo odmah da vakcinišemo celu Francusku“. Obećao je da je jedno sigurno: „Kada dođe moj red, vakcinisaću se“.

frav-dr-Jean-François-Delfraissy-

Dr Jean-François Delfraissy, predsednik Naučnog saveta za borbu protiv epidemije

Umesto prijave izlaska – policijski čas

Verovali u bezbednost vakcine ili ne, Francuzi će božićne i novogodišnje praznike provesti kod kuće.

Iako se broj preminulih i primljenih u bolnice postupno smanjuje, u toku prošlih sedam dana detektovano je, u proseku, preko 11 novih hiljada zaraženih dnevno - od oko milion testiranih.

To znači da nije dosegnut cilj, postavljen u novembru, da dnevni broj otkrivenih zaraženih - sa istim ritmom testiranja – padne, bar na pet hiljada.

Zato su od utorka u Francuskoj na snazi antiepidemijske mere ograničavanja kretanja koje su samo donekle ublažene u odnosu na novembarski karantin. U svakodnevnom životu to znači da građani više ne moraju za svaki izlazak da, na papiru ili u telefonu ispunjavaju potvrde u kojima navode tačno vreme i razlog izlaska.

Preko dana, od utorka im je dozvoljeno da se slobodno kreću, ali su obavezni da poštuju novouvedenu meru policijskog časa na snazi od 20 i do 06 sati ujutru. Do daljnjeg su zatvoreni svi ugostiteljski objekti i kulturne institucije.

Preporuka je da se prilikom božićnog porodičnog okupljanja za stolom ne nađe više od 6 osoba, da se nose maske i da se poštuju mere distance itd. Slavljenje nove godine nije predviđeno zbog mere policijskog časa koji će ostati na snazi.

Podsetimo, Francuska je zemlja od skoro 70 miliona stanovnika, a broj preminulih od korona-virusa dostigao je 59 hiljada.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...