Francuski lekari i dalje sumnjaju u Fajzerovu vakcinu: “Nikada toliko neželjenih posledica”

Nataša Jokić, Strazbur

Dr Erik Kom, iz pariske bolnice Pitie Salpetrier, ocenio: „Ako sada promašimo, diskreditovaćemo čitavu istoriju vakcinologije”
(foto, profesor Erik Kom)

Pošto je konsultovao izveštaj Američke agencije za lekove (FDA) o RNK vakcini američkog proizvođača Fajzer (Pfizer), doktor Erik Kom (Eric Caumes), načelnik odelenja za zarazne bolesti u bolnici Pitié Salpetrère u Parizu, upozorio je juče preko medija da “nikada nije video toliko neželjenih posledica jedne vakcine”.

“Ako ovoga puta promašimo, diskreditovaćemo celu istoriju vakcinologije“, dodao je on u intervjuu za dnevnik Le Parisien.

„Najviše me brine ako stvari prođu loše sa ovim vakcinama protiv kovida. Biće nam prigovoreno da smo preskočili etape. Danas, kako stvari stoje, treba izabrati jedan tabor ili drugi. Ništa nije crno ili belo, može da bude i sivo i treba to reći”.

Profesor dr Kom je rekao da je jedino o kompletnim rezultatima ispitivanja vakcine britanskog proizvođača Astra-Zeneka (Astra-Zeneca) objavljen naučni članak i to u najnovijem broju medicinskog časopisa The Lancet.

O ostalim vakcinama – samo saopštenja za medije.

“Proučiću te rezultate s pažnjom. Britanski proizvođač Astra-Zeneka podneo je jednom naučnom časopisu podatke o efikasnosti i sigurnosti svoje vakcine. To tim podacima daje naučnu težinu jer njih su – pre objavljivanja - pročitale, kritikovale i odobrile neutralne kolege!“, rekao je dr Kom za Le Parisen

„Da ukazujemo slepo poverenje industrijalcima?“

Dr Kom smatra da bi objavljivanje neutralnih naučnih članka moralo da bude pravilo za sve, ali da to pravilo ne poštuju Fajzer i Moderna (proizvodjači RNK vakcina koje se dobijaju na potpuno nov način).

„Oni se zadovoljavaju objavljivanjem svog uspeha preko saopštenja za štampu. U mojoj lekarskoj karijeri, nikada tako nešto nisam video. Da li shvatate, još uvek nema traga o nekoj naučnoj publikaciji ovih proizvođača? To je svet postavljen naglavce“, rekao je dr Kom. 

„Ne samo da nam nedostaju informacije, već uz to inekcije RNK sa genetskim materijalom nikada do sada nisu dobile dozvolu za tržište. Možda je to revolucionarna metoda ali ja hoću dokaz da bih imao poverenja. U suprotnom, to bi značilo da ukazujemo slepo poverenje industrijalcima”, rekao je dr Kom.

„Zauzvrat, rado bih pristao da se vakcinišem sa vakcinom Astra-Zeneka ili kineskom vakcinom za koje su nam na raspolaganju validni rezultati“, rekao je on.

„Srećom u utorak uveče bio sam u mogućnosti da konsultujem izveštaj Američke agencije za lekove (FDA). Sačinjen je na osnovu podataka koje im je preneo Fajzer kako bi od FDA dobio dozvolu za prodaju vakcine“, ispričao je ovaj univerzitetski profesor, dodajući: „Na stranici 53 tog izveštaja uočio sam nešto što me je veoma zapanjilo. Nikada u slučaju neke vakcine nisam video toliku učestalost neželjenih efekata.“

Ne treba krenuti „na vrat - na nos“ sa vakcinacijom

Profesor Kom dalje navodi: „Nevezano sa minimalnim reakcijama vezanim za inekciju kao što su crvenilo i lokalni bol, drugi neželjeni efekti su ustanovljeni i to u relativnom visokom procentu – naročito kod mlađih ljudi i posle druge doze. Uzmimo primer temperature: ona može da bude prolazna posle ubrizgavanja vakcine – to je klasična pojava. Ali ovde imamo 15,8 odsto slučajeva starosne dobi od 18 do 55 godina koji su imali 38°C ili više i to tokom sedam dana nakon primanja druge vakcine. U 45 odsto slučajeva morali su da uzmu lek za snižavanje temperature i protiv bolova. U 55 odsto slučajeva javljala se glavobolja, a u 62 odsto zamor. Ovo je ipak previše i moguće je da postoji neki problem.“

Na novinarsko pitanje šta misli o izveštajima iz Velike Britanije gde je vakcinacija počela i gde je osobama sa jakim alergijskim reakcijama savetovano da ne primaju Fajzerivu vakcinu, dr Kom je odgovorio: „Iznenađen sam, jer ti neželejni efekti nisu navedeni u izveštaju Američke agencije za lekove (FDA), koji je moj jedini izvor podataka“.

To je, po njemu, dodatna potvrda da ne treba krenuti „na vrat - na nos“ sa vakcinacijom.

Na pitanje „Zar se ne plašite da ćete na ovaj način učiniti uslugu pristalicama zavereničkih teorija?“, profesor Kom odgovorio je potvrdno.

„Da, plašim se toga veoma jer čim ne govorite u skladu sa mišljenjem koje preovladava, proglase vas za zagovornika teorije zavere ili za ´magarca´. Tako me je nazvao ministar zdravlja Olivie Veran, uprkos činjenici da sam upravo ja jedan od onih koji se najviše zalažu za vakcine. Vakcine čine čuda kada je reč o zaraznim bolestima, to su najinteligentniji lekovi koji postoje jer omogućavaju prevenciju – da preduhitrite bolest umesto da lečite bolesnika od nje. Uprkos tome kažem istinu ljudima. Ukoliko to ne bih učinio, oni bi izgubili poverenje u nas lekare”.

Proizvođači vakcina kao da skrivaju podatke o efikasnosti i bezbednosti

Dr Kom nije jedini koji sumnja. Mnogi ugledni francuski lekari, koji su u načelu pobornici vakcina, postavljaju slična pitanja i izražavaju slične sumnje kao dr Kom. Jedan od njih je i novoimenovani koordinator za vakcinaciju u Francuskoj dr Alen Fišer (Alain Ficher).  

„Za sada imamo samo saopštenje za štampu farmaceutske industrije. Kao naučnici – očekujemo sa nestrpljenjem naučne publikacije. Kompletni dosijei o vakcinama, čiji nam je sadržaj nepoznat, biće upućeni - ili su već upućeni - (zdravstvenim) vlastima (za izdavanje dozvole)“, rekao je dr Fišer, inače ugledni profesor imunologije i član francuske Akademije medicinskih nauka i Akademije nauka.

Ova izjava dr Fišera iznenadila je mnoge (uključujući, verovatno, i vladu) i neprestano se komentariše još od prošle nedelje. Kako to da dr Fišer kaže da mu je nepoznat sadržaj zahteva proizvođača vakcine upućen vlastima za izdavanje dozvole? Pa zar on nije član naučnog komiteta za vakcinu protiv kovida-19 ?

I dr Dominiku Deplanku (Dominique Deplanque), koordinatoru centra za klinička istraživanja u univerzitetskoj bolnici u gradu Lilu, smetaju saopštenja za štampu kao jedini način upoznavanja medicinske javnosti u Franuskoj sa odlikama američkih vakcina:

„Prvi rezultati koji govore o efikasnosti vakcine u završnim fazama kliničkog ispitivanja, ustanovljeni su tokom novembra. Nismo mogli da ih dobijemo ranije. Posle toga farmaceutske grupe su se opredelile za saopštenja za medije umesto da šalju naučne elemente, što je uznemirujuće. Na žalost, sa tim se nastavlja“.

Očigledno između farmaceutskih grupa i francuskih lekara postoji „kratak spoj“.

Istražujući šta se dešava, francuski portal Mediapart došao je do zaključka da „proizvođači vakcina kao da skrivaju podatke o efikasnosti i bezbednosti vakcina čak i kada su u pitanju državne vlasti – daju samo najneophodniji broj informacija. Takođe, ove farmaceutske kompanije nastoje da izbegnu da univerzitetske vlasti kompletiraju njihove sopstvene testove“.

Jedino američka Moderna (čiji je direktor Francuz) prihvata da Inserm (francuski nacionalni institut za medicinska istraživanja) testira njenu vakcinu početkom 2021. godine kada je i predviđena distribucija u Francuskoj. Inserm je još u oktobru bio spreman da otpočne testove – preneo je Mediapart.

Jučerašnji intervju dr Koma u dnevniku Le Parisien izazvao je veliku pažnju u javnosti.

Zanimljivo je da ga nijedan kolega nije ni demantovao, ni kritikovao, ali je to učinio novinar privatnog informativnog kanala C-News. On je, iako nije lekar, ocenio da dr Kom „preteruje“, kada je reč o „neželjenim efektima“ i da „neopravdano sumnjiči Fajzer da nešto skriva“.

Prema nekim istraživanjima javnog mnenja, skoro dve trećine Francuza nema nameru da se vakciniše jer sumnja da su vakcine bezbedne i neophodne.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...