Turska: Zabrana pušenja na svim javnim mestima

M.L.

Broj zaraženih od početka epidemije premašio je juče 400 hiljada
(ilustracija, Turska uvodi zabranu pušenja kao meru borbe protiv epidemije korona virusa: prizor sa ulice, juče u Istanbulu, izvor Dejli sabah)

Zabrana pušenja na javnim mestima u Turskoj od danas važi na celoj teritoriji zemlje, javlja agencija AP. Ova, posebno za Tursku, neobična mera bi, kako se obrazlaže, trebalo da utiče na usporavanje širenja zaraze covid 19.

Zabrana će se odnositi na prometne ulice, stanice javnog prevoza kao i na sve druge prostore na kojima nije moguće pridržavanje bezbedne distance. Prva je, inače, ovu zabranu u Turskoj donela početkom ovog meseca provincija Mos, i dala je dosta dobre rezultate, a juče su tu meru doneli i gradovi Istanbul i Izmir. S obzirom da je ova zemlja poznata po velikom broju pušača (stara srpska poslovica važi i danas - puši kao Turčin), kao i da dosad nije bilo gotovo nikakvih ograničenja za pušenje na javnim mestima, ova zabrana bi, kako se očekuje, trebalo da bude dosta delotvorna.

Mera je doneta pošto je zvanično saopšteno da je juče broj zaraženih od korona virusa u ovoj zemlji prešao granicu od 400 hiljada od početka epidemije. Juče je, inače, u ovoj zemlji, koja broji oko 83 miliona stanovnika, registrovano 2.700 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih od početka epidemije premašio 400 hiljada. Broj mrtvih se juče povećao za 86 na ukupno 11.145 od početka epidemije.

Stvarni broj, međutim, zaraženih i mrtvih u ovoj zemlji, kako tvrde stručnjaci, osetno je veći. Oni ukazuju da vlasti već nekoliko meseci objavljuju "iz političkih razloga" nepotpune podatke i informišu samo o broju novozaraženih sa simptomima.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...