Tragične scene u Poljskoj - kao proletos u Bergamu!

ML

Lekari moraju odlučivati o tome kojim pacijentima u teškom stanju dati prednost i pripojiti ih na respiratore kojih nema dovoljno...
(ilustracija, Poljski zdravstveni sistem suočen je s kolapsom usred krize COVID-19)

Tragične prolećne scene, poznate iz italijanskog Bergama i američkog Njujorka, ponavljaju se sada, kako javlja AFP,  u Poljskoj. Tamošnji lekari moraju donositi odluke koje će pacijente u teškom stanju pripojiti na respiratore, kojih nema dovoljno, tojest ko će dobiti šansu da preživi zarazu od koronavirusa.

"To je tragedija, 40 godina radim u zdravstvu sa zakletvom da se moram boriti za svaki ljudski život ali to sada prestaje da važi", izjavio je Radiju Vroclav Kžištof (Krzystof) Simon, šef infektivne klinike u u ovom gradu. Priznao je da je ovih dana morao više puta donositi takve dramatične  odluke.

Takva iskustva imaju, prema listu Gazeta viborča (Wyborcza), i mnogi drugi poljski lekari u prvoj liniji fronta protiv zaraze. Ne nedostaju samo respiratori, nego i kiseonik za njih, ne samo u bolnicama u manjim gradovima, nego i u prestoničkoj Varšavi.  A to za zaražene pacijente ima često fatalne posledice.

U Osvijenćimu (Aušvicu), na jugu Poljske, na oko kilometar od bolnice pala je i umrla na ulici starica koja je peške krenula prema bolnici jer nije bilo slobodnog bolničkog vozila koje bi je do tamo prevezlo. Vozači saniteta u Varšavi tvrde da im bolnice često neće da otvore kapije i prime nove bolesnike, pa ih onda oni voze u drugu ili treću bolnicu...

Ukoliko se trend širenja zaraze ne promeni, do Božića bi moglo da se svakodnevno povećava broj zaraženih za 50-60 hiljada, a po najcrnjem scenariju i 100 hiljada, izjavio je infektolog Vlodzimirž (Wlodzimierz) Gut.

Jedino rešenje kritične situacije jeste da se kretanje stanovništva smanji za bar 60 do 70 posto, zasad je smanjeno za oko 20 posto. Nošenje maski je obavezno, ali nosi ih samo 44 posto građana. A da bi se zaraza zaustavila ili bar osetno smanjila, moralo bi da ih nosi bar 95 posto njih.

Prema podacima od vikenda, u prošlu subotu je registrovan rekordni dnevni priliv zaraženih - 27.875. Ukupno je dosad inficirano 546.425. Umrlo je od koronavirusa 7.872, najviše u jednom danu 445, prošlog petka.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...