Jirži Mencl je umro od korone

M.L.

Udovica Olga o tome ispričala potresnu priču u štampi...
(ilustracija Jirži Mencl)

Uzrok smrti slavnog češkog režisera-oskarovca Jiržija Mencla (Jiri Menzel) bio je, prema njegovoj udovici Olgi, koronavirus. On se godinama oporavljao od teškog meningitisa ali mu je za život, koji mu je prekinut 5. septembra ove godine u 82-oj godini, bilo fatalno zapaljenje pluća usled zaraze kovidom-19.

"Da, to je istina, Jirka je podlegao kovidovom zapaljenju pluća. Bolest se kod njega pokazala tako što je dobio visoku temperaturu, kašalj a imao je i teške bolove", ispričala je ona dnevniku "Blesk".

Izvor zaraze je ostao nepoznat. Verovatno je, po rečima njegove supruge, inače producentkinje, da se zarazio od jednog bolničara na odeljenju na kome je ležao, koji nije znao da je zaražen.

"Do danas nije sasvim jasno od koga je do toga došlo. Strogo smo se pridržavali svih higijenskih mera, ali uprkos tome zaraza je stigla". 

Lekari su savetovali da se uzdrži od posete mužu ali ga je, ona, ipak posećivala u odeći koju je nosio i zdravstveni personal. Ipak, prenos zaraze nije bio sprečen....

U jednom trenutku činilo se da će njen muž pobediti korona virus.

"Njegov organizam je imao tokom života mnogo peripetija i borio se do poslednjeg trenutka. Čak je i temperatura pala, ali je potom usledio slom.

Proživela sam u direktnom prenosu umiranje mog muža na kovid.19. Bio je obučen od glave do pete u zaštitnu odeću, u naočarama, ruavicama, nisam ga mogla ni poljubiti, to mi je najteže palo".

Slavni režiser, od koga su učili i jugoslovenski polaznici čuvene češke filmske akademije FAMU, cenio je jugoslovenske studente, među njima posebno Emira Kusturicu, ali kako je jednom izjavio potpisniku ovih redova, najbliži je Česima bio Goran Paskaljević koji je umro samo dvadesetak dana posle njega...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...