Kovid-19: najkritičnije zemlje u Evropi

M.L.

Sedam evropskih zemalja najugroženije: Češka, Španija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Mađarska i Malta
(London, 26.09.2020 - protest protiv restriktivnih mera uvedenih zbog korone)

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) izrazio je u četvrtak uveče "veliku zabrinutost razvojem epidemije kovid-19" u sedam evropskih zemalja – Češkoj, Španiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i Malti".

Kako prenosi češka novinska agencija ČTK, ECDC upozorava na "rastući broj ozbiljnijih i hospitalizovanih slučajeva u ovim zemljama", kao i da se "tamo može očekivati visoki rast žrtava".

U narednih 14 zemalja evidentan je znatan rast brojeva zaraženih, posebno među mladima, kod kojih je, inače, manja opasnost od razvoja bolesti. Među njima su vodeće Francuska i V. Britanija. Poslednjih dana, međutim, znatno raste broj zaraženih i među starijim stanovništvom, u Austriji,  Danskoj, Estoniji, Irskoj, Luksemburgu, Holandiji, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Litvaniji, Belgiji i Švedskoj. 

U poslednjoj, trećoj grupi, situacija se ocenjuje kao "stabilna" i "s niskom opasnošću za stanovništvo" i "umerenom ugroženošću". U toj grupi su Nemačka, Italija, Poljska, Finska, Grčka, Letonija, Kipar i Norveška.

EDC podvlači da "ranjivost stanovništva u EU ostaje i dalje visoka s obzirom da podaci u pogledu seroprevalencije (prisutnost antitela na kovid-19) ukazuju da je imunitet u većini oblasti EU i V. Britanije ispod 15 posto".

"Većina ljudi i dalje se može zaraziti", upozorava direktorka ECDC Andrea Amon (Ammon). "U mnogim zemljama, ne samo u Španiji, vidimo visoki prenos zaraze zbog privatnih okupljanja, velikih porodičnih večerinki, svadbi... Ne bih se, ipak, izjasnila za potpuno zatvaranje trgovina, restorana, kafana, barova... Te odluke bi trebalo da budu individualne i u vezi s tim kako se poštuju pravila o održavanju distance i druge mere prilikom okupljanja".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...