UNICEF i NIS udruženo protiv COVID-a

BM

UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Kliničkom centru Srbije i KBC „Dragiša Mišović“ danas je UNICEF dostavio 50 protokomera (aparata za kiseoničku potporu). Nabavku protokomera omogućila je kompanija NIS, koja se odazvala UNICEF-ovom pozivu privatnom sektoru za prikupljanje sredstava za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u Srbiji. Iz ovog kontingenta protokomera, 20 je namenjeno Infektivnoj klinici, 10 Klinici za pulmologiju, 10 Kliničkom centru Srbije i 10 KBC „Dragiša Mišović“.

„Podrška zdravstvenim ustanovama jedan je od temelja društveno odgovornog poslovanja NIS-a. Želimo da, koliko je u našoj moći, doprinesemo naporima Srbije na suzbijanju epidemije i zato smo se odazvali pozivu UNICEF-a za nabavku potrebne medicinske opreme. To je ujedno način da iskažemo zahvalnost lekarima na njihovim vanrednim naporima u ovom periodu, kao i da doprinesemo da naši sugrađani imaju još bolje uslove za lečenje. Ova epidemija je pokazala  koliki je značaj solidarnosti i NIS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti sa snažnom podrškom zajednici“, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, protokomer je osnovna kiseonička potpora namenjena za gotovo 70 odsto pacijenata obolelih od virusa korona, kojima su potrebne dodatne količine kiseonika.

„Zahvaljujući partnerstvu sa poslovnom zajednicom i njihovoj istinskoj solidarnosti, UNICEF je nabavio značajne količine medicinske i zaštitne opreme, kako bi, od samog početka epidemije, podržao zdravstveni sistem Srbije i pacijentima obolelim od COVID-a omogućio kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Drago nam je da nam se priključila ovako značajna kompanija kao što je NIS, što su nam pomogla da obezbedimo 50 protokomera, aparata koji su sada najpotrebniji zdravstvenim ustanovama. UNICEF nastavlja da pruža potrebnu podršku lekarima i svim drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima, jer samo zajedno možemo uspešno da prevaziđemo izazove sa kojima se suočava zdravstveni sistem zbog novog koronavirusa“, izjavila je dr Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj dece u UNICEF-u u Srbiji.

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor dr Milika Ašanin, izrazio je zahvalnost UNICEF-u za donaciju najkvalitetnijih aparata za kiseoničku terapiju.

nis

“Želim da zahvalim UNICEF-u što je uz nas od samog početka epidemije, a danas zajedno sa NIS-om. Protokomeri kiseonika, koje smo danas dobili, neophodni su za lečenje pacijenata obolelih od COVID-a, jer im omogućavaju da dobiju dodatni kiseonik, olakšavaju tegobe i time mnogim pacijentima pomažu da izbegnu fazu u kojoj je respirator neophodan. Klinički centar Srbije je zajedno sa Infektivnom klinikom i Klinikom za pulmologiju dobio do sada ukupno 95 protokomera kiseonika i 10 novih, najsavremenijih respiratora, dok u narednom periodu očekujemo da nam stigne i 30 kiseoničnih koncentratora. Nama je to izuzetno važna i neophodna oprema i verujemo da će se naša saradnja sa UNICEF-om nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu“, rekao je Ašanin.

UNICEF je u julu poslao apel poslovnoj zajednici za prikupljanje sredstava za nabavku protokomera. Zahvaljujući brzom odgovoru privatnog sektora, UNICEF je do sada prikupio sredstva za nabavku 411 protokomera.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...