Češka: istražuje se 18 slučajeva svesnog širenja cov19

M.L.

Počiniocima preti kazna od osam godina zatvora
(ilustracija, U slučajevima svesnog širenja zaraze nije reč samoi o nekakvoj bezobzirnosti prema okolini nego o jasnom kršenju zakona)

Tridesetoro ljudi sastalo se na jednoj proslavi rođendana, tokom koje je slavljenica, koja je bila zaražena korona virusom, prenela zarazu većini gostiju. Proslavu je organizovala, iako je znala da je zaražena. Karantina se nije držala čime je prekršila jasan nalog higijensko-zdravstvene službe.

Češka policija, kako piše najugledniji češki list Lidove novini (LN), istražuje ukupno 18 ovakvih slučajeva u kojima su okrivljeni svesno širili koronavirus.

"Evidentno je da su se ponašali neodgovorno. Znali su da su inficirani, bili su poučeni kako zbog toga treba da se ponašaju ali toga se nisu držali i svesno su se i dalje sastajali s drugim licima", izjavio je ovim povodom portparol policije Ondržej (Ondrej) Moravčik.

U ovim slučajevima se, ukazuje Moravčik, ne radi o nekakvoj bezobzirnosti prema okolini nego o jasnom kršenju zakona i to u vreme vanrednog stanja izmedju 12. marta i 17. maja, za šta, inače, preti kazna od osam godina zatvora.

"Većinom se radi o ignorisanju karantina", precizirao je portparol. Najviše ovakvih slučajeva (pet) zabeleženo je u Moravsko-šleskom kraju (severoistok zemlje).

Na primer, policija je u Novom Jičinu, sredinom maja, uhapsila ženu koja se nije držala uputstava higijensko-zdravstvene službe.

"Ona se, uprkos izolaciji koja joj je bila naložena, kretala taksijem i kupovala u trgovinskom centru. I, štaviše, kretala se bez zaštitne maske i rukavica", saopšteno je novinarima iz Moravsko-šleske policije.

Sud je okrivljenu poslao u zatvor, u kome se nalazi tokom istrage. Njoj za ova krivična dela preti na suđenju kazna do osam godina zatvora.

U Usteckom kraju (sever zemlje) registrovano je do kraja maja tri ovakva slučaja svesnog prenošenja zaraze.  Ostali krajevi, među njima i Prag, koji ima najveći broj zaraženih, u tom pogledu bolje stoje jer imaju maksimalno po jednog okrivljenog za ovakva dela.

PS Ovim povodom može se, naravno, postaviti pitanje da li su i kod nas nadležni organi (i kako) intervenisali protiv slučajeva svesnog širenja zaraze.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...